Strani mediji raspisali se o skandalu šefa EP-a: Raskopao je stare rane

Strani mediji raspisali se o skandalu šefa EP-a: Raskopao je stare rane
Foto/screenshot: EPA/Bloomberg/Politico/Repubblica

SKANDALOZNE profašističke izjave predsjednika Europskog parlamenta Antonija Tajanija o “talijanskoj Istri i talijanskoj Dalmaciji” te burne reakcije koje su na njih došle iz Slovenije i Hrvatske postale su medijska vijest izvan granica triju država direktno uključenih u ovu priču.

Politico piše da su “Slovenski i hrvatski lideri optužili Tajanija za povijesni revizionizam” i to zbog “posezanja za njihovim teritorijem”. Politico konstatira da “regija Istra uključuje dijelove današnje Italije, Slovenije i Hrvatske. Dalmacija je dio Hrvatske. Oba područja su tijekom Drugog svjetskog rata okupirali talijanski fašisti”.

Tajanija napala i slovenska članica Europske komisije

Ističe se da je na Tajanijeve izjave oštro reagirala i slovenska članica Europske komisije Violeta Bulc, dok je slovenski premijer odgovorio Tajaniju na Twitteru, poručivši mu da su njegove izjave “historijski revizionizam bez presedana” i da su “fašisti htjeli uništiti slovenski narod”.

Politico ističe da je hrvatski premijer Andrej Plenković dio iste političke obitelji kao Tajani, Europske pučke stranke te da je on Tajanijevu izjavu nazvao “neprihvatljivom”.

Slovenija protiv Tajanija i Salvinija

Portal Euractiv pak ističe, pozivajući se dijelom na agenciju France Presse, slovensku reakciju na Tajanija u tekstu “Slovenija optužuje Tajanija i Salvinija za revizionizam Drugog svjetskog rata”. 

Salvini je ubijene i bačene u fojbe usporedio s ubijenima u Auschwitzu, na što je reagirao slovenski predsjednik Borut Pahor u pismu svojem talijanskom kolegi Sergiju Mattarelli. “Duboko sam uznemiren neprihvatljivim izjavama visokih talijanskih dužnosnika koji sugeriraju da su fojbe predstavljale etničko čišćenje”, napisao je Pahor.

Euractiv još navodi de se Tajani na sjednici Europskog parlamenta “ispričao jer je značenje njegovih riječi pogrešno protumačeno”.

Bloomberg: Tajani raskopao stare ratne rane

Bloomberg pak konstatira da je Tajani “raskopao stare ratne rane” svojim izjavama na obilježavanju talijanskog Nacionalnog dana sjećanja. Ističu da su uslijedile žestoke reakcije na istup predsjednika Europskog parlamenta u Sloveniji i Hrvatskoj te citiraju osudu hrvatske eurozastupnice Ivane Maletić koja je Tajanijeve izjave nazvala “potpuno neprihvatljivim”. Dodaju i mnogo oštriju reakciju slovenskog ministra vanjskih poslova Mire Cerara.

Talijanska Repubblica piše da su Tajanijeve izjave izazvale polemike i da se iz Slovenije i Hrvatske traži kazna za predsjednika Europskog parlamenta. Ističe se da su Tajanija osudili “gotovo svi hrvatski zastupnici u Europskom parlamentu”.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara