Stručnjaci za kemijsko oružje pokušat će ući u sirijsku Dumu

Stručnjaci za kemijsko oružje pokušat će ući u sirijsku Dumu
Foto: Hina
 
STRUČNJACI svjetske Organizacije za zabranu kemijskog oružja (OPCW) u subotu će pokušati ući u sirijski grad Dumu na koji je izvršen napad kemijskim oružjem, samo nekoliko sati pošto su zapadne zemlje u znak odmazde napale Siriju.
 
 
Stručnjaci OPCW-a će "nastaviti misiju u Siriji kako bi prikupili podatke o navodnom korištenju kemijskog oružja u Dumi", stoji u priopćenju organizacije.
 
 
Sjedinjene Države, Velika Britanija i Francuska u noći na subotu ispalile su više od stotinu projektila na Siriju u prvoj koordiniranoj zapadnjačkoj vojnoj intervenciji protiv vlade u Damasku. Objasnili su da su napadi kazna za ubojstvo toksičnim oružjem više desetaka ljudi, među kojima je bilo puno djece i žena.
 
Službeni Damask i njegov saveznik Rusija osudili su zapadnjačku akciju, osobito zato što zapadne sile nisu pričekale rezultate misije OPCW-a, čija je svrha ustanoviti je li se radilo o napadu kemijskim oružjem. 
 
Ako sigurnosne okolnosti dopuste, članovi OPCW-a će nakratko u subotu biti pušteni u Dumu. Oni će utvrditi je li bilo upotrebe kemijskog oružja, no neće izvijestiti tko je za to kriv. 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara