Stručnjak o Zakonu o potresu: Donesen je ishitreno, fali jedan jako bitan korak

Stručnjak o Zakonu o potresu: Donesen je ishitreno, fali jedan jako bitan korak
Screenshot: RTL

ZAGREPČANI i stanovnici okolnih mjesta bili su razočarani najavom da će za imovinu stradalu u potresu dobiti svega 5 posto iznosa štete. No srećom po njih, stvari se mijenjaju.

Ministar graditeljstva Predrag Štromar predstavio je poseban zakon kojim se želi pomoći obnoviti obiteljske kuće i stambene zgrade. Cilj im je što prije krenuti s obnovom i poručuju - nitko neće ostati bez krova nad glavom.

Štromar: Kome će kuća biti srušena, dobit će novu

Centar Zagreba pravo je gradilište. Oštećene građevine se raščišćavaju, a dimnjaci koji prijete s krovova se ruše.

"I dalje je u tijeku sanacija tih dimnjaka koji su oštećeni, skidamo jedan po jedan u komadu, koji ne mogu u komadu, skidamo jedan po jedan, ciglicu po ciglicu", rekao je za RTL volonter Stjepan Babić.

Prvi su to koraci prema obnovi, a da ona bude što brža, užurbano se radi i na novom zakonu. Odnosi se ponajprije na one čije će se obiteljske kuće morati rušiti.  

"Sigurno će dobiti zamjensku kuću ili će se na istom mjestu ako je moguće, graditi izgraditi montažna ili neka druga kuća, mogućnost je i da se da dio novčanog obeštećenja pa da si sami riješe ako netko želi, ima više mogućnosti", poručio je Štromar. 

Rušenje zasad ne prijeti ni jednoj višestambenoj zgradi. One će se, baš kao i kuće i poslovne zgrade, obnavljati najčešće poboljšavanjem konstrukcija.

"Mi trebamo omogućiti bolju statiku, kvalitetnu stabilnost tih zgrada da mogu izdržati jači potres nego što je bio ovaj sadašnji", dodao je Štromar.

Ljudi će sami obnavljati unutrašnjost svojih stanova

Građani će unutrašnjost stanova obnavljati sami.

"Što se mene tiče, to bi bila jedna dobra stvar jer je konstrukcija i statika najveći problem i u našoj zgradi. Mislim da ovo što se dogodilo unutar stanova, tu kozmetiku možemo sami rješavati i to će biti financijski najmanji teret", rekla je za RTL Zagrepčanka Jasmina Zagrajski Vukelić.

"Ne smije se napraviti obnova smo kozmetički, treba pristupiti ojačanju i kroz program ojačanja imamo i sigurne građevine za naše studente i učenike", kazao je dekan Građevinskog fakulteta Stjepan Lakušić. 

Novim će se zakonom suspendirati Zakon o gradnji i Zakon o javnoj nabavi. To znači da neće biti žalbi i odugovlačenja cijelog procesa. Radit će se slično kao kod obnova kuća u Gunji nakon poplave.

"Iako nećemo raditi po zakonu o javnoj nabavi, mi ćemo imati javnu nabavu samo koja će biti ubrzana i kvalitetno primijenjena. Nakon zakona ide program koji donosi vlada, u programu ćemo definirati sve te detalje, bit će definiran i nadzor radova i potrošnje novca", rekao je Štromar. 

Sve će se financirati novcem iz državnog i proračuna Grada Zagreba, zatim novcem koji se očekuje od Europske komisije, a organizirat će i akcije za prikupljanje pomoći.

Arhitekt Križić: Zakon preskače završetak prve faze

U RTL-u Danas gostovao je Ivan Križić iz Društva arhitekata Zagreb. Evo što misli o predloženom zakonu.

"Zakon je danas izašao, cijelo popodne smo proučavali. On je na tragu zakona o Gunji. Smatramo da je donesen ishitreno, preskače jedan jako bitan korak, završetak prve faze", rekao je Križić i dodao da moraju još do kraja proučavati zakon.

"Nije sagledana cjelovitost problema. Mora se projektna dokumentacija napraviti cjelovito. Inzistirat ćemo na tome da se razmišlja o protupotresnim sanacijama. Stručnjaci govore da se potres opet može dogoditi", upozorio je.

Na pitanje koliko bi obnova mogla potrajati, odgovorio je:

"Sve ovisi hoće li se hitno postaviti tijelo koje će time koordinirati. To je na državi, imaju sve pripremljeno i da hitno krenemo s određenim potezima. Zakon koji je predložen može nas zatvoriti u jedan krug", zaključio je Križić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara