Studenti Filozofskog zadovoljni jer je pokrenuta smjena dekana Previšića, on šuti

Studenti Filozofskog zadovoljni jer je pokrenuta smjena dekana Previšića, on šuti

Foto: FAH

PREDSTAVNICI studenata Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu izrazili su u petak zadovoljstvo odlukom Fakultetskog vijeća kojom je pokrenuta smjena dekana Vlatka Previšića.

Vijeće je u četvrtak većinom glasova tajnim glasanjem donijelo odluku o pokretanju postupka, a glavni razlog je nezadovoljstvo većine profesora i studenata ustrajavanjem dekana na suradnji s Katoličkim bogoslovnim fakultetom (KBF), koju mnogi smatraju pokušajem klerikalizacije fakulteta i smanjivanjem mogućnosti zaposlenja za brojne studente.

Vijeće se složilo sa studentima

Dekan Previšić ostao je nedostupan za izjavu, a član Vijeća Nikola Tomašegović kazao je da su studenti zadovoljni odlukom koja je "dobar znak da su i drugi članovi Fakultetskog vijeća suglasni sa studentskim stajalištima izrečenim davno na Studentskom zboru i na Plenumu Filozofskog fakulteta".

Krajem travnja Plenum Filozofskog fakulteta izglasao je zahtjev za razrješenje Uprave Filozofskog Fakulteta, koju vodi dekan Vlatko Previšić, zbog "guranja ugovora s KBF-om, pri čemu mnogim postupcima blati vlastite studente i radnike, te čini štetu instituciji Filozofskog fakulteta".

Članovi Vijeća koji nisu studenti imali su najviše zamjerki na postupanje Previšića prema prodekanici Branki Galić i njezinoj smjeni, kao i pitanjima ispunjavanja obaveza koje je ona imala kao prodekanica za nastavu i studente. Također, članovi Vijeća zamjerili su preuzimanje bivše zgrade Fonda za privatizaciju na adresi Ivana Lučića 6, u čiji ugovor nisu imali uvida, a za što postoji sumnja da ima nepovoljne odredbe po Fakultet.

Postupak razrješenja može trajati i do dva mjeseca

Studenti su zamjerili dekanu Previšiću iznošenje informacija o pojedinim točkama u medijima i prije nego što su bile raspravljene na sjednici Vijeća, cenzuru i nepropuštanje elektronske pošte, nepropuštanje točaka na Vijeće, opstrukciju predstavnika Studentskog zbora u Vijeću, kojima je onemogućavan pristup materijalima i zapisnicima, sprečavanje prezentiranja rezultata studentskog istraživanja o štetnom ugovoru s KBF-om itd.

Prema Statutu, postupak razrješenja može trajati najviše dva mjeseca. Statut nedovoljno opisuje takve prilike, a do sada nije bilo sličnih događaja, kaže Tomašegović. Dodaje da postupak vodi Fakultetsko vijeće, a dekan se treba očitovati o pitanjima zbog kojih je postupak razrješenja pokrenut.

Konačna odluka trebala bi se, po svemu sudeći, donijeti u srpnju, jer u kolovozu nema predviđenih sjednica Fakultetskog vijeća, kazao je Tomašegović.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara