Sucu ustavnog suda oprošteno 270 tisuća kuna neplaćenog PDV-a

SUCU Ustavnog suda Marku Babiću otpisano je 270 686,15 kuna poreznog duga na ime PDV-a još iz doba dok je bio odvjetnik u Vinkovcima, javlja Večernji list koji posjeduje dokumente Porezne ispostave Vinkovci koji to dokazuju.

Babić je dug iz 2006. godine prenio u 2007, ali on mu nikad nije naplaćen jer je nastupila apsolutna zastara. Ona nastupa ukoliko se kroz šest godina ne poduzmu nikakve radnje prisilne naplate po kojima bi dužnik morao podmiriti dugove. Dva računa suca Babića otvorena u Zagrebačkoj banci zbog duga nisu bila blokirana.

Iz stanja Babićevog računa na dan 31. prosinca 2006. godine, kada je državi bio dužan 515 955,05 kuna vidi se da je on redovito plaćao mirovinsko i zdravstveno osiguranje, kao i porez na tvrtku, ali nije plaćao porez na promet i usluge, kao ni na godišnji promet odvjetničkog ureda.

"Nije mi jasno kako se to moglo dogoditi. Pa, poreznici dužnicima koji imaju više od 10.000 kuna duga šalju tri opomene, a ako se dužnici na njih ogluše, blokiraju im račun i dug se tako naplati. I, što je najbolje, da je netko dužan, kompjutor u poreznoj sam izbacuje, svakih petnaest dana. Ako je opomena tako izlistana, znači, samo ju je netko morao pospremiti u ladicu. A to obični referent ne može napraviti", komentirao je jedan porezni stručnjak u razgovoru za Večernji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

30. kolovoza prošle godine, mjesec dana nakon što je Marko Babić imenovan u Ustavni sud, proknjiženo mu je da ne mora platiti PDV. Iako je 2006. godinu završio s više od pola milijuna kuna duga, nakon što mu je PDV otpisan i nakon što je izvršio neke uplate ostao je dužan samo 3427,03 kuna.

Vinkovački odvjetnik koji je želio ostati anoniman nije uopće iznenađen jer tvrdi kako je Porezna uprava neorganizirana i nesposobna. "Iako postoje zakonski mehanizmi naplate, oni se ne primjenjuju", podvukao je i dodao kako je upoznat s ovim slučajem, ali je prema njegovim informacijama Marku Babiću otpisano 970 tisuća kuna duga.

J.C.
Foto: Ustavni sud

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara