Sud odbio potvrditi optužnicu za smrt sestara Filipović, kaže da su dokazi slabi

Sud odbio potvrditi optužnicu za smrt sestara Filipović, kaže da su dokazi slabi
Screenshot: Provjereno

VIJEĆE Županijskog suda u Rijeci odbilo je potvrditi DORH-ovu optužnicu protiv 49-godišnjeg Roberta Žaje, kojeg se tereti za izazivanje prometne nesreće u kojoj su u prosincu 2006. godine poginule sestre Višnja i Gordana Filipović.

Podsjetimo, u petak navečer, 15. prosinca 2006. godine, sestre Višnja i Gordana s trojicom prijatelja krenule su za Zagreb iz Rijeke. Išli su na koncert. Do nesreće je došlo već kod benzinske postaje Čavle, u jednom trenu prema njima je išao automobil, a da bi izbjegla frontalni sudar, vozačica je naglo skrenula. Automobil se prevrnuo više puta. Višnja je umrla na licu mjestu, a Gordana nekoliko sati kasnije u bolnici.

Sud od DORH-a traži da dopuni istragu jer nema dovoljno dokaza protiv Žaje.

Podsjetimo, na samu desetu godišnjicu pogibije sestara Filipović, 15. prosinca 2016. godine, u Čavlima kod Rijeke uhićen je Robert Žaja (46), navodni krivac za tu tragediju.

Za što ga DORH tereti?

Nakon uhićenja policija je objavila za što terete Žaju.

"Policijski službenici Ravnateljstva policije i Policijske uprave primorsko-goranske dovršili su u četvrtak, 15. prosinca 2016. godine kriminalističko istraživanje nad 46-godišnjakom s područja Čavla, zbog sumnje da je 2006. godine počinio kazneno djelo izazivanja prometne nesreće.

Sumnja se da je osumnjičeni 46-godišnjak, 15. prosinca 2006. godine oko 20,25 sati, teško kršeći prometna pravila vozilom Renault Clio kod ulaza benzinske postaje Cernik, a kako bi skratio put u pravcu mjesta Čavli, ušao u južnu prometnu traku koja je bila namijenjena isključivo za promet vozila u smjeru sjevera odnosno Kikovice te dolaskom do 76 km i 600 m autoceste A6 oduzeo prednost prolaska Toyoti Yaris, kojom je upravljala pok. Višnja Filipović, tada 22-godišnjakinja.

Ona je, izbjegavajući direktan udar vozila, naglo skrenula udesno uslijed čega se njeno vozilo više puta prevrnulo. Pok. Gordana Filipović, tada 18-godišnjakinja, ispala je iz stražnjeg desnog sjedišta na kolnik i od zadobivenih ozljeda preminula sljedećeg dana. Ostali putnici iz vozila (1987., 1987. i 1984.) lakše su ozlijeđeni.

Kriminalističkim je istraživanjem utvrđeno da se osumnjičeni 46-godišnjak, bez obzira na činjenicu da je uočio prometnu nesreću, nastavio kretati u smjeru juga i kod izlaska Čavle napustio autocestu A6", objavili su.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara