Sud osudio Hrvatske vode zbog strašne poplave 2014., oni će se žaliti

Sud osudio Hrvatske vode zbog strašne poplave 2014., oni će se žaliti
Foto: Hina

HRVATSKE VODE najavile su da će u zakonskom roku uložiti žalbu na prvostupanjsku, nepravomoćnu presudu kojom je osječki Trgovački sud presudio da je Republika Hrvatska odgovorna za štetu u vinkovačkoj tvrtki "Šimun" d.o.o., u poplavi 17. svibnja 2014. zbog probijenog nasipa kod Rajeva Sela i Račinovaca.

"S obzirom da se radi o prvostupanjskoj, nepravomoćnoj presudi, Hrvatske vode iz toga razloga presudu ne mogu komentirati. Hrvatske vode u predmetnom parničnom postupku imaju priznati status umješača na strani tužene Republike Hrvatske te će u zakonskom roku uložiti žalbu kako bi drugostupanjski sud ispitao pravilnost i zakonitost pobijane presude", priopćili su navečer iz Hrvatskih voda. 

Kriva i država, odšteta milijunska

U nepravomoćnoj presudi nalaže se Republici Hrvatskoj da vinkovačkoj tvrtki  "Šimun" isplati 3,64 milijuna kuna te da tužitelju nadoknadi parnični trošak u iznosu većem od 387 tisuća kuna s pripadajućim zateznim kamatama.

U obrazloženju presude ističe se kako se poplava nije dogodila zbog prelijevanja vode preko nasipa zbog nepredvidivo visoke vode, nego zbog proboja nasipa, što je uzrokovano ljudskom radnjom, to jest propustom u obavljanju javne djelatnosti. 

Sud je u postupku utvrdio da je Republika Hrvatska vlasnik nasipa na lijevoj obali Save i da je nasip dan na upravljanje i održavanje Hrvatskim vodama, pravnoj osobi za upravljanje vodama, čiji je Republika Hrvatska jedini osnivač. 

Također je utvrđeno kako je 17. svibnja 2014., za velikoga vodenog vala na Savi, probijen nasip na lijevoj obali rijeke kod Rajeva Sela i Račinovaca, te su tom prilikom poplavljena mjesta; Rajevo Selo, Račinovci, Gunja, Đurići, Posavski Pogajci i Strošinci. Utvrđeno je da se poplava nije dogodila zato što se voda prelijevala preko krune nasipa (zbog ekstremno visoke vode), nego zbog proboja - pucanja nasipa kod Račinovaca i Rajeva Sela. 

Sud je utvrdio i kako je u postupanju mjerodavnih tijela kojima je bila povjerena briga o nasipu "postojao propust i gruba nepažnja jer nisu provedene sve potrebne mjere radi ublažavanja potencijalnog sloma nasipa, niti su izvršena potrebna ispitivanja tla ispod nasipa" pa zato postoji i odgovornost, to jest krivnja Hrvatskih voda kao pravne osobe s javnim ovlastima koja je upravljala i održavala nasip, a koja je propustila provesti sve potrebe radnje i ispitivanja.

Za osječki Trgovački sud postoji i odgovornost tužene Republike Hrvatske za učinjene propuste, koji su uzrokovali slom nasipa i poplavu te štetu koja je nastala tužitelju, odnosno da po Zakonu o vodama RH i Hrvatske vode odgovaraju solidarno za nastalu štetu, odnosno za štetu koju su počinile Hrvatske vode i njihovi kooperanti jer nisu obavili potrebna ispitivanja tla budući da bi se u tom slučaju nasip morao izgraditi po drugačijoj tehnologiji.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara