Sud sutra odlučuje o Sauchi, hoće li potvrditi optužnicu?

Sud sutra odlučuje o Sauchi, hoće li potvrditi optužnicu?
Foto:Patrik Macek/PIXSELL

OPTUŽNO vijeće zagrebačkog Županijskog suda sutra (srijeda) će ponovno razmatrati osnovanost optužnice protiv bivšeg predstojnika premijerova ureda Tomislava Sauche, sadašnjeg saborskog zastupnika, i njegove nekadašnje tajnice Sandre Zeljko u tzv. aferi Dnevnice.

Riječ je o optužnici koja je u ožujku bila vraćena USKOK-u na doradu nakon što je obrana zatražila da se iz spisa izdvoji grafološko vještačenje Sauchinih potpisa koje smatraju nezakonitim.

USKOK je u međuvremenu optužnicu doradio, a Sauchin odvjetnik Darko Maržić Hini je potvrdio da je obrana na nju odgovorila. ''Sada očekujemo odluku suda koji optužnicu može potvrditi, odbaciti ili je pak ponovno vratiti na doradu'', kazao je Maržić.

Novo vještačenje Sauchinih potpisa

Sud je ranije odlučio da su vještačenja protiv kojih je obrana prigovarala nedostatna, odnosno da tužiteljstvo treba provesti novo vještačenje 200-tinjak Sauchinih potpisa. USKOK je nakon toga ustvrdio da je tako u pitanje doveden rad MUP-ovog Centra za kriminalistička vještačenja, što ranije nije bio slučaj.

USKOK Sauchu tereti da je kao predstojnik ureda bivšeg premijera Zorana Milanovića lažirao putne naloge i zajedno sa svojom tadašnjom tajnicom nezakonito stekao 580 tisuća kuna. U proširenju istrage Sauchu je USKOK osumnjičio da je akontacije za fiktivne dnevnice dijelio sa Zeljko, nekadašnjom "krunskom svjedokinjom" u tom slučaju.

No nju terete da je i nakon Sauchina odlaska nastavila dizati novac pa je od ožujka 2016. do veljače ove godine, prema USKOK-ovim tvrdnjama, samoinicijativno krivotvorila potpise kasnijih šefova kabineta Nevena Zelića i Davora Božinovića te preuzela i zadržala akontacije dnevnica u ukupnom iznosu od gotovo 350.000 kuna.

Istraga u ovom slučaju najprije je pokrenuta samo protiv Sauche, tadašnjeg SDP-ovog saborskog zastupnika, a naknadno je proširena i na Zeljko. No istraga je postala pravomoćna tek u kolovozu prošle godine kada je izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda prihvatilo USKOK-ovu žalbu na raniju odluku suca istrage koji je zaključio da proširenje istrage nije u skladu sa zakonom.

Prvo ukidanje USKOK-ova rješenja o proširenju istrage uslijedilo je nakon što je Saucha, kao saborski zastupnik, prilikom glasanja presudio da ne prođe zahtjev za opoziv ministra Zdravka Marića, koji je prethodno potpisao. No Saucha je odbacio sumnje da ga je netko "kupio", pojašnjavajući da je odluku promijenio kako bi se izbjegli novi izbori.

U optužnici koju je USKOK podigao u prosincu prošle godine Saucha i Zeljko se terete za zlouporabe položaja i ovlasti te krivotvorenje službene isprave, odnosno pomaganje u tim nedjelima, zbog čega im prijete bezuvjetne zatvorske kazne.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara