Sud ukinuo rješenje Ministarstva branitelja i generalu Tolju vratio status HRVI-a

GENERAL bojnik u mirovini i bivši načelnik Političke uprave Ministarstva obrane, Ivan Tolj priopćio je danas da je dobio spor na Upravnom sudu protiv vladinog, Povjerenstva za reviziju invalidnosti koje mu je u lipnju 2000. ukinulo status 80 postotnog Hrvatskog ratnog vojnog invalida, a ministar Hrvatskih branitelja Ivica Pančić nakon toga ga u medijima proglasio "lažnim ratnih vojnim invalidom".

Tolj u priopćenju navodi da je sudsko rješenje iz lipnja ove godine dobio prošlog tjedna.

"S obzirom da je sud izrekao svoj pravorijek i s obzirom da je meni i mojoj obitelji u proteklom trogodišnjem razdoblju na razne načine nanesena moralna šteta i nepravda te da sam oklevetan pred hrvatskom javnošću, očekujem od (ne)odgovornih političara odgovornu javnu ispriku", navodi general Tolj.

Glasnogovornik Ministarstva hrvatskih branitelja Darko Labor priopćio je danas da "ta presuda (rješenje) nije zavedena u evidenciji zaprimljene pošte u MHBDR. To znači da je još nismo zaprimili, no da i jesmo, MHBDR ne smije komentirati sudske presude, rekao je.

Naveo je da je Ministarstvo u prošloj godini zaprimilo 973 presude Upravnog suda i 26 rješenja o obustavi postupka.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po tim presudama Upravni sud tužbe je uvažio u 624 predmeta, odbio u 343, a šest ih je odbacio.

Generalu Tolju i oko desetak drugih visokih hrvatskih časnika i branitelja u lipnju 2000. je ukinut status HRVI-a temeljem odluke vladinog Povjerenstva za reviziju invaliditeta.

Ime generala Tolja i imena ostalih visokih časnika ministar Ivica Pančić iznio je u javnost kao "imena lažnih invalida".

Nakon te Pančićeve izjave nekoliko časnika, među kojima je bio i general Tolj, odbacilo je optužbe i najavilo tužbe.

Tolj je na konferenciji za novinare (15. lipnja 2000.) rekao da je stradao u prometnoj nesreći na južnom bojištu 1993., vraćajući se iz inspekcije jedne postrojbe. Rekao je da nitko iz Povjerenstva s njim nije razgovarao te da se nije čekalo izvješće vojne Kriminalističke policije koja je obrađivala slučaj.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara