Sudac koji je preživio Auschwitz: "Sjevernokorejski logori užasni su kao i nacistički"

Sudac koji je preživio Auschwitz: "Sjevernokorejski logori užasni su kao i nacistički"

Foto: Sky News/Wikimedia Commons/Index

POLITIČKI zatvori u Sjevernoj Koreji su jednako loši kao i nacistički koncentracijski logori, ako ne i gori od njih, zaključio je renomirani sudac koji je sam preživio Auschwitz kao dijete.

Thomas Buergenthal, bivši sudac Međunarodnog suda pravde (ICC), nije donio ovaj sud napamet - Buergenthal je bio član komisije koja je provela istragu za Međunarodnu odvjetničku komoru, pri čemu je saslušala iskaze bivših sjevernokorejskih zatvorenika i zatvorskih čuvara, kao i eksperata, javlja Washington Post.
 
 
S njim su u komisiji bili i Navi Pillay, sutkinja iz Južne Afrike koja je bila predsjednica Međunarodnog kaznenog suda za Ruandu i potom visoka povjerenica za ljudska prava Ujedinjenih naroda, te Mark Harmon, američki sudac koji je bio tužitelj na suđenjima za ratne zločine u Kambodži, ali i Hrvatskoj, na Haškom sudu.
 
Komisija: Kim Jong-unov režim počinio 10 od 11 zločina protiv čovječnosti 
 
U njihovom izvještaju, koji je objavljen danas, zaključuje se kako postoje više nego dovoljni dokazi da je režim Kim Jong-una kroz svoj sustav političkih zatvorskih logora počinio 10 od 11 međunarodno priznatih zločina protiv čovječnosti, uključujući ubojstvo, porobljivanje, mučenje i seksualno nasilje. Jedini takav zločin za koji nisu našli dokaze je aparthejd.
 
''Vjerujem da su uvjeti u sjevernokorejskim zatvorskim logorima jednako užasni, ako ne i gori od onih koje sam iskusio u svojoj mladosti u tim nacističkim logorima i u svojoj dugoj profesionalnoj karijeri na polju ljudskih prava'', rekao je Buergenthal, koji je kao dijete bio zatočen u koncentracijskim logorima u Auschwitzu i Sachsenhausenu, kao i u getu u mjestu Kielce u Poljskoj.
 
Pillay je također naglasila jedinstvenu brutalnost sjevernokorejskog sustava političkih logora: ''Ne postoji usporediva situacija nigdje na svijetu, u sadašnjosti ili u prošlosti. Ovo je zaista zvjerstvo na najvišem nivou, gdje je čitava populacija meta zastrašivanja.''
 
Cijela obitelj osuđenog šalje se u logore
 
Dinastija Kim već tri generacije, odnosno 70 godina, kontinuirano vlada Sjevernom Korejom, totalitarnom državom u kojoj sveobuhvatni kult ličnosti slavi vođe, živog i pokojne, kao božanstva. Svatko tko dovede u pitanje vođu ili vladajuću Radničku partiju, podložan je slanju u kazneni radni logor. Ne samo što je kazna često doživotna, nego se u pravilu i cijela obitelj osuđenog šalje s njim na odsluženje kazne - i to kako bi se eliminiralo ''sjeme neprijatelja države'', prema retorici režima.
 
Eksperti procjenjuju da je oko 130 tisuća Sjevernih Korejaca u svakom trenutku zatvoreno u četiri golema zatvorska logora gdje služe doživotnu kaznu uz težak rad, često u rudnicima, dok dobivaju vrlo male količine hrane, odjeće i grijanja. Kimov režim ima i više manjih, ''reedukacijskih'' logora, gdje su uvjeti za zatvorenike jednako brutalni, ali obično odslužuju fiksne zatvorske kazne. 
 
Sustavno kršenje ljudskih prava opsežno je dokumentirano prvi put u izvještaju Komisije za istragu UN-a 2014., nakon čega je Međunarodna odvjetnička komora pokrenula vlastitu istragu koja se fokusirala na uvjete u logorima za političke zatvorenike. Troje sudaca u sklopu ove istrage pročitalo je iskaze i saslušalo svjedočanstva niza svjedoka iz perioda 1970.-2016.
 
Izgladnjele zatvorenike se strijelja ako traže hranu po smeću
 
Komisija je tako dobila iskaze o izgladnjelim zatvorenicima koji su streljani jer su kopali po smeću tražeći hranu i smrtima nebrojenih zatvorenika od gladi i premorenosti - smjene u rudnicima znale su trajati i 20 sati dnevno. Ženske zatvorenice su često silovane, a kada zatrudne, prisiljene su na pobačaj, od čega nerijetko umiru.
 
Jedan preživjeli zatvorenik logora, liječnik koji je osuđen jer je uhvaćen pri pokušaju bijega u Kinu, posvjedočio je o mučenju u logoru: skinulo bi ga se, objesilo naopako i mučilo vatrom, vodom ili mješavinom vode i ljutih papričica koja bi mu se ulijevala u nos i usta. 
 
Zanimljivo je da je najsvježiji iskaz koji su suci pročitali iskaz Thae Yong-hoa, visokog sjevernokorejskog diplomata koji je pobjegao iz veleposlanstva te zemlje u Londonu prošle godine. Thae je naveo kako je osobno poznavao nekoliko režimskih dužnosnika koji su završili u političkim logorima nakon čistki koje je Kim proveo 2013., pri čemu je i dao pogubiti svog ujaka, Jang Song-thaeka.
 
Sjeverna Koreja: To su obični zatvori
 
Nema razloga vjerovati da politički logori i danas nisu u funkciji, poručili su suci. To dokazuju i satelitske snimke na kojima se i dalje mogu jasno vidjeti četiri glavna logora. ''S obzirom na strogo kontroliranu strukturu vodstva Sjeverne Koreje, Kim Jong-un i njegov uži krug zavrjeđuju optužnice po načelu zapovjedne odgovornosti'', zaključuje se u ovom izvješću. 
 
Sjeverna Koreja pak odlučno negira postojanje radnih logora za političke zatvorenike. Njihov veleposlanik u UN-u Jang Il Hun tako je 2014. nakon izvješća Komisije za istragu UN-a na optužbe odgovorio da se radi o normalnim zatvorima i zaprijetio ''protumjerama'' za bilo kakav pokušaj podizanja optužnice protiv Kimova režima pred ICC-jem. Svi dosadašnji pokušaji podizanja optužnice propali su budući da je za nju potrebno odobrenje Vijeća sigurnosti UN-a, u kojem pet stalnih članica ima veto. Kina i Rusija jasno su dale do znanja da će uložiti veto na svaki ovakav pokušaj privođenja Kimova režima pravdi.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara