Suđenja za ratne zločine pred sudom u Sarajevu počinju 2004.

POSEBNI odjel pri Sudu Bosne i Hercegovine koji će se baviti procesuiranjem ratnih zločina mogao bi profunkcionirati početkom 2004. godine a njegov rad temeljit će se na domaćim sucima i tužiteljima kojima će pomagati inozemni pravni stručnjaci, najavili su u utorak u Sarajevu visoki predstavnik za BiH Paddy Ashdown te predsjednik Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) Claude Jorda i glavna tužiteljica Carla del Ponte.

Komentirajući dosadašnji tijek radne konferencije o načinu suđenja za ratne zločine pred domaćim sudovima, dužnosnici ICTY-a i lord Ashdown potvrdili su novinarima u Sarajevu kako međunarodna zajednica ovu zadaću shvaća veoma ozbiljno i želi pomoći vlastima u BiH da same što prije preuzmu značajan dio odgovornosti za procesuiranje ratnih zločina.

´Posebni odjel za ratne zločine pri Sudu BiH dobro je rješenje i za okončanje rada ICTY-a i za učvršćenje pravnog suvereniteta BiH´, kazo je sudac Jorda.

On je kazao kako posebni odjel pri Sudu BiH ne bi predstavljao ´mini-Haag´ nego samostalnu domaću instituciju kako je to i predviđeno odlukom Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda iz srpnja 2002. godine.

Sjedište sudskog odjela za ratne zločine, kako je pojasnio Jorda, bilo bi u Sarajevu a najveći dio tereta bio bi na domaćim sucima i tužiteljima koji bi imali potrebnu međunarodnu potporu no ona bi se vremenom vjerojatno smanjivala.

Tužiteljica Del Ponte kazala je kako tek treba utvrditi koliki bi broj istraga i suđenja vodilo bosanskohercegovačko pravosuđe ali je dodala kako će to u svakom slučaju biti više od onoga čime se do sada bavio ICTY.

U svakom slučaju, najavila je Del Ponte, ured tužitelja ICTY-a u predstojećem će razdoblju podići optužnice samo protiv onih osoba koje trebaju biti procesuirane pred Tribunalom u Den Haagu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
´Naša su dva temeljna cilja: razuvjeriti one koji misle kako svi ratni zločini neće biti procesuirani a istodobno pridonijeti razvitku pravosudnog sustava u BiH´, kazala je Del Ponte.

Visoki predstavnik Ashdown je kazao kako su preuranjene najave da bi suđenja za ratne zločine u BiH mogla početi već tijekom ove godine jer to neće biti moguće prije početka naredne.

Prije nego se to dogodi, zaključak je predstavnika međunarodne zajednice, potrebno je rješiti ozbiljna pitanja poput obujma posla koji će stajati pred domaćim sudom, uloge koju bi u istragama imala domaća policija kao i problem zaštite svjedoka.

Ashdown je upozorio kako ne treba zanemariti ni problem financiranja jer suđenje značajnom broju počinitelja ratnih zločina ni u kom slučaju ne može biti jeftino.

Britanski diplomat je međutim istaknuo kako svi koji su počinili ratne zločine moraju biti izvedeni pred lice pravde dodajući kako se to odnosi kako na one na vrhu zapovjednog lanca tako i na neposredne izvršitelje.

´Miloševiću se već sada sudi. Siguran sam da će se u Den Haagu uskoro pojaviti i Karadžić i Mladić, što prije to bolje´, kazao je Ashdown.

On je potvrdio kako je osobno pripravan u svakom trenutku svjedočiti protiv Karadžića i Mladića u postupku za ratne zločine.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara