Suđenje generalima: Hrvatska vojska je okretala glavu od pljački

NA DANAŠNJEM nastavku suđenja generalima Gotovini, Markaču i Čermaku svjedočio je kanadski brigadir Jacques Morneau koji je kazao kako hrvatske vlasti nisu naredile pljačku i razaranje područja akcije Oluja, međutim dodao je i da su okretale glavu ne želeći to zaustaviti.

Morneau je u to vrijeme bio zapovjednik kanadskog bataljuna u sklopu UN-a koji je imao 800 vojnika i 16 promatračkih mjesta. Tvrdi da je hrvatska vojska ograničila kretanje njegovim vojnicima jer je htjela "anonimnije pljačkati područje". No, bez obzira na to i sam je, kaže, mogao vidjeti kako hrvatski vojnici i civili u vozilima prevoze ukradene stvari, vozila i namještaj te da su poslije određene kuće bile spaljene.

"U pljačkama nisu sudjelovale postrojbe koje su predvodile Oluju jer za to nisu imale vremena, pljačkali su oni iza njih koji su ostajali čuvati osvojeni teritorij", izjavio je. Na pitanje je li pljačkanje bilo na razini pojedinca ili postrojbe časnik je odgovorio kako ne može reći da je bilo organizirano, ali se ipak, da se htjelo, moglo spriječiti. Što se tiče ubijanja vojnika krajinskih  Srba Morneau je kazao kako osobno nije svjedočio nijednom već da je to zaključio jer je vidio mrtva tijela nakon napada. "Nije logično da je to učinio itko drugi nego vojska", kazao je .

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na to se osvrnuo odvjetnik Mladena Markača, Tomislav Kuzmanović tvrdeći da je to puko nagađanje na što mu je Morneau uzvratio da nije u pravu, već da se radi o "posrednom zaključivanju".

J.M.
Foto: ICTY

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara