Suđenje Miloševiću: Do sada ekshumirana 2.541 žrtava Srebrenice

IZ MASOVNIH grobnica oko Srebrenice do sada je ekshumirano najmanje 2.541 tijelo, rekao je u ponedjeljak istražitelj haškog tužiteljstva Patrick Manning, svjedočeći na suđenju bivšem predsjedniku SRJ Slobodanu Miloševiću pred Haškim sudom (ICTY).

Manning, koji je radio na ekshumacijama masovnih grobnica oko Srebrenice,

naglasio je da se kod navedenog broja od 2.541 tijela radi o "najkonzervativnijoj mogućoj procjeni" jer u nju nije uključen veliki broj dijelova tijela koja nisu mogla biti sastavljena, a postoje i otkrivene grobnice u kojima iskapanja još nisu započela.

Prema optužnici koja Miloševića tereti za genocid u BiH, nakon zauzimanja Srebrenice u srpnju 1995., snage Vojske Republike Srpske strijeljale su više od 7.000 zarobljenih Bošnjaka, muškaraca u dobi od 16 do 77 godina.

Utvrđivnje ukupnog broja ekshumiranih tijela otežava činjenica da je VRS, u pokušaju uništavanja dokaza, premiještala leševe u sekundarne grobnice građevinskim strojevima, pri čemu su posmrtni ostaci teško oštećeni, raskomadani i pomiješani, rekao je Manning.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kod strijeljanja je najčešće korišteno automatsko oružje, ali su pronađeni i primjeri likvidacija ručnim bombama i granatama, rekao je svjedok. Uz njegov iskaz optužba je u spis dokaza uvela veliki broj dokumenaata i fotografija o ekshumacijama.

Tijekom protuispitivanja svjedoka, Milošević je ukazao na različite procjene broja žrtava, od najčešće spominjanih 8.000, pa sve do 12.000, koje su iznosili i neki međunarodni dužnosnici. Manning je odgovorio da najtočnijim smatra podatak Međunarodnog odbora Crvenog križa (ICRC) o više od 7.000 nestalih Bošnjaka.

Svjedok je odbacio često iznošenu tezu optuženog da je znatan broj mještana Srebreničana poginuo u borbama vođenim pri pokušaju proboja. Manning je naglasio je 1.441 tijelo pronađeno s povezima na očima ili rukama, ili su bili vezani međusobno, što je "nedvojben dokaz da su pogubljeni", dodajući da o tome govore i tragovi metaka.

Na upit optuženog jesu li su nalazi istrage ukazali na bilo kakvu vezu državnih tijela ili pojedinaca iz SR Jugoslavije sa zločinom u Srebrenici, Manning je odgovorio negativno.

U nastavku sjednice iskaz daje novi svjedok optužbe.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara