Suđenje Miloševiću moglo bi trajati još tri godine

TUŽITELJSTVO Haškog suda (ICTY) zatražilo je produljenje roka za izvođenje dokaza u postupku protiv bivšeg predsjednika SRJ Slobodana Miloševića za još 119 dana, čime bi se dokazni postupak optužbe produljio do veljače 2004. a cijelo suđenje moglo bi trajati još tri godine.

Raspravno vijeće, kojim predsjedava sudac Richard May, ranije je optužbi odredilo rok do 16. svibnja 2003. no zbog više prekida suđenja uzrokovanih bolešću optuženog tužiteljima su odobrena dodatna 54 radna dana a rok je pomaknut na rujan 2003.

Na raspravi o zahtjevu Tužiteljstva za novo produljenje roka, održanoj u četvrtak, glavni tužitelj Geoffrey Nice najavio je izvođenje još 128 od ukupno 169 svjedoka u dokaznom postupku za genocid u BiH i ratne zločine u Hrvatskoj.

Zahtjev je obrazložio činjenicom da je dio postupka koji se odnosi na genocid u BiH znatno opsežniji od dijelova za ratne zločine na Kosovu i u Hrvatskoj.

Sudac May rekao je da će raspravno vijeće odluku donijeti kada razmotri zahtjev tužitelja, napominjući da je optužba "već probila sve rokove".
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prijatelj suda" Branislav Tapušković ustvrdio je da se i Miloševiću mora odobriti isto vrijeme za izvođenje dokaza kao i optužbi, što znači da bi suđenje trajalo još najmanje tri godine.

Suđenje Miloševiću počelo je 12. veljače 2002. a tužitelji su 26. rujna 2002. počeli s izvođenjem dokaza po dijelu optužnice za Hrvatsku i BiH.

Do dovršetka dokaznog postupka za zločine u Hrvatskoj iskaz treba dati još desetak svjedoka, a od kraja ožujka Tužiteljstvo je usporedno počelo izvoditi i svjedoke iz BiH, kako bi popunilo praznine u rasporedu svjedočenja.

(Hina) dh sd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara