Suđenje za aferu Spice: Održani završni govori, presuda Polančecu i ostalima krajem sprnja

Suđenje za aferu Spice: Održani završni govori, presuda Polančecu i ostalima krajem sprnja

Foto: FaH

PET godina od početka jednog od najkompleksnijih postupaka u povijesti hrvatskog pravosuđa na zagrebačkom Županijskom sudu je, završnim govorom tužiteljstva, počela posljednja faza tzv. afere Spice u kojoj se presuda očekuje do kraja srpnja.

Bivši potpredsjednik vlade Damir Polančec i sedmorica njegovih suoptuženih u tom se slučaju terete da su novcem Podravke pokušali preuzeti vlasništvo nad tom tvrtkom koju su pritom navodno oštetili za gotovo 400 milijuna kuna. Optuženi pak tvrde da su koprivničku tvrtku tek branili od neprijateljskog preuzimanja.

Uz Polančeca i bivše čelnike koprivničke tvrtke Darka Marinca, Zdravka Šestaka, Josipa Pavlovića i Sašu Romca, optuženi su i vlasnik i direktor splitske tvrtke SMS Srđan Mladinić, suvlasnik varaždinske Fima Grupe Milan Horvat te odvjetnik Zoran Marković.

Uskok kao i na početku postupka smatra da je tijekom suđenja koje je počelo još u lipnju 2011. dokazao da su se optuženici udružili kako bi preuzeli većinsko vlasništvo nad Podravkom. Optuženici su navodno planirali preuzeti dionice Podravke u nekoliko koraka, od kojih je svaki, kako stoji u optužnici, pomno razrađen i opisan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obrana s druge strane tvrdi da je riječ o neutemeljenim konstrukcijama jer su optuženici zapravo branili koprivničku tvrtku. Polančecov odvjetnik pritom je navodio da nije moguće objasniti kako je Polančec istodobno prodavao svoje dionice, ako im je cilj bio stjecanje što većeg vlasničkog paketa.

Slučaj je ispred Uskoka isprva vodila sadašnja ravnateljica tog specijaliziranog odjela državnog odvjetništva Tamara Laptoš, nakon koje je zastupanje optužbe preuzela Marija Vučko. Ona bi prema planu svoj završni govor trebala iznositi do srijede, a sljedećeg tjedna na red dolazi obrana.

Višednevni završni govori nisu neobični u postupku u kojem je održano gotovo 300 rasprava i ispitano preko 130 svjedoka, a sudski spis broji preko 50 tisuća stranica. Na suđenju je zabilježen i rekord u iznošenju obrana. Tako je primjerice Zdravko Šestak svoju obranu iznostio čak 32 dana, a Polančec deset.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara