"Super komarci" spašavaju svijet od malarije

"Super komarci" spašavaju svijet od malarije

Tekst: I.Kri.
Foto: Ilustracija

OBIČNO su komarci prijenosnici bolesti, no oni bi jednog dana mogli biti korisni u borbi protiv malarije nakon što su znanstvenici genetskim modifikacijama stvorili vrstu koja može prenositi cjepivo.

Znanstvenici su proizveli posebnu vrstu komarca koji u svojoj slini ima cjepivo. U istraživanjima s laboratorijskim miševima pokazalo se da komarci, koji su obično glavni prijenosnici malarije, mogu biti i prijenosnici cjepiva. Ugrizi komaraca, koji su prenosili cjepivo, postigli su da se kod miševa razviju antitijela koja su ih čuvala od bolesti, piše CNN.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svako peto dijete u Africi umre od malarije

Rezultati ovog istraživanja objavljeni su u britanskom znanstvenom časopisu Insect Molecular Biology. Istraživanje je vodio profesor Medicinskog sveučilišta u Japanu Shigeto Yoshida, a ta strategija bi mogla postati nova u svjetskoj borbi protiv malarije. "Nedostatak efikasnog cjepiva znači da je u borbi protiv bolesti najvažnija kontrola prijenosnika", kazao je Yoshida.

Svake godine oko 250 milijuna ljudi u svijetu oboli od malarije, a gotovo milijun ih od nje i umre. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, svaka peta smrt djeteta u Africi uzrokovana je malarijom. Oko 60 vrsta komaraca su nosioci parazita malarije, koji se prenosi na ljude kada se ženka hrani krvlju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara