"Super komarci" spašavaju svijet od malarije

Tekst: I.Kri.
Foto: Ilustracija

OBIČNO su komarci prijenosnici bolesti, no oni bi jednog dana mogli biti korisni u borbi protiv malarije nakon što su znanstvenici genetskim modifikacijama stvorili vrstu koja može prenositi cjepivo.

Znanstvenici su proizveli posebnu vrstu komarca koji u svojoj slini ima cjepivo. U istraživanjima s laboratorijskim miševima pokazalo se da komarci, koji su obično glavni prijenosnici malarije, mogu biti i prijenosnici cjepiva. Ugrizi komaraca, koji su prenosili cjepivo, postigli su da se kod miševa razviju antitijela koja su ih čuvala od bolesti, piše CNN.

Svako peto dijete u Africi umre od malarije

Rezultati ovog istraživanja objavljeni su u britanskom znanstvenom časopisu Insect Molecular Biology. Istraživanje je vodio profesor Medicinskog sveučilišta u Japanu Shigeto Yoshida, a ta strategija bi mogla postati nova u svjetskoj borbi protiv malarije. "Nedostatak efikasnog cjepiva znači da je u borbi protiv bolesti najvažnija kontrola prijenosnika", kazao je Yoshida.

Svake godine oko 250 milijuna ljudi u svijetu oboli od malarije, a gotovo milijun ih od nje i umre. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, svaka peta smrt djeteta u Africi uzrokovana je malarijom. Oko 60 vrsta komaraca su nosioci parazita malarije, koji se prenosi na ljude kada se ženka hrani krvlju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara