Suspendirani hrvatski policajac nazvao lažima optužbe srpskih institucija

Suspendirani hrvatski policajac nazvao lažima optužbe srpskih institucija
Foto: HINA/ Daniel Kasap

SUSPENDIRANI hrvatski policajac Nikola Kajkić danas je nazvao glupostima, lažima i konstrukcijama optužbe srpskih institucija prema kojima je u Srbiji organizirao špijunsku mrežu.

Taj bivši MUP-ov istražitelj za ratne zločine na Ovčari, koji je u Srbiji s još jednom osobom kazneno prijavljen zbog špijunaže po nalozima hrvatskih sigurnosnih i političkih struktura, rekao je na konferenciji za novinare da je časno i odgovorno radio svoj policijski posao sve dok u srpnju nije udaljen iz službe zbog teške povrede službene dužnosti.

Kajkić tvrdi da mu je jedini prioritet bio pronalazak grobnica s nestalim osobama

Kajkić tvrdi da mu je jedini prioritet bio pronalazak grobnica s nestalim osobama, a pritom je pristao razgovarati sa svima koji su bili uključeni u ubijanje "naših ljudi". "Ako je grijeh u Srbiji doći do informacije gdje su nestali, onda je to sramota od države“, istaknuo je.

Ustvrdio je da su u njega povjerenje imali ne samo hrvatski nego i srpski građani.

"Neki su imali noćne more i potrebu da to ispričaju“, kazao je Kajkić, koji je predsjednik Nacionalnog sindikata policije.

Kajkić izjavio da nema nikakve veze s hrvatskom obavještajnom službom

Naglasio je kako nema nikakve veze s hrvatskom obavještajnom službom te da nikada nije bio agent, a za fotografiju koja ga prikazuje na piću s nekim osobama kazao je kako mu nije bio problem popiti piće s bilo kim ako bi informacija mogla dovesti do bilo kojeg ubijenoga ili nestaloga.

Kajkić navodi da mu je nakon suspenzije u MUP-u srpska obavještajna služba tri puta nudila novac za suradnju i povezivanje sa srpskim agentima u Hrvatskoj, i to preko Dražena Letića kojeg Srbija zajedno s njim sumnjiči za špijunažu.

Kajkić smatra kako je riječ o špijunskom ratu

Tvrdi da su srpske službe od njega tražile podatke o iskazima Srba u predmetu Ovčara te spajanje s osobama koje u Hrvatskoj izdaju putovnice i mogu provjeriti za kojim se građanima traga u Hrvatskoj, a žive u Srbiji. O svemu je tome, kaže, izvijestio hrvatsku službu, ali do danas nije dobio odgovor.

Kajkić smatra kako je riječ o špijunskom ratu kojemu on nije dorastao, ističući da mu konstrukcije protiv njega smetaju, osjeća se nesigurno, a smeta mu i mlaka reakcija hrvatske obavještajne službe.

Kajkić odbacio i povezanost Modrića sa slučajem

Odbacio je i bilo kakvu povezanost hrvatskog nogometaša Luke Modrića s tim slučajem tvrdeći da ga nikad nije vidio ni kavu s njim popio, a smatra da je službama trebalo "neko zvučno ime".

Srpski mediji su, naime, naveli Modrića kao mogućeg financijera navodeći da je imao motiv kako bi se prikupljenim podacima diskreditiralo državnog odvjetnika Miroslava Kraljevića, koji ga je gonio zbog navodnog davanja lažnog iskaza u postupku protiv braće Mamić.

BIA u petak izvijestila da je podnijela prijave protiv Kajkića i Letića

Srpska sigurnosno-informativna agencija (BIA) priopćila je u petak da su zbog špijunaže po nalozima pripadnika hrvatskih sigurnosnih i političkih struktura u Srbiji podnesene kaznene prijave protiv Nikole Kajkića i Dražena Letića, koje terete da su prenosili informacije "usmjerene na ugrožavanje nacionalne sigurnosti Srbije, međunarodnih političkih i ekonomskih interesa zemlje".

SOA rekla da se radi o konstruiranoj kaznenoj prijavi

Hrvatska Sigurnosno-obavještajna agencija (SOA) odgovorila je na optužbe iz Srbije navodeći da se radi o "konstruiranoj kaznenoj prijavi kojom se želi skrenuti pozornost domaće i međunarodne javnosti s ozbiljnih afera u Srbiji, uključujući sumnju u korupciju i nezakonitu trgovinu oružjem Srbije s inozemstvom te objavu snimke u kojoj ruski obavještajni časnik, pripadnik GRU-a, predaje novac časniku Vojske Srbije".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara