Sutra nastavak istrage u "slučaju Riječke banke" u Muenchenu

DJELATNICI njemačkog pravosuđa sutra će u Muenchenu na zahtjev riječkoga Županijskog suda saslušati Oswalda Brenera iz Bayerische Landensbanke (BLB) koja je u vrijeme kad je izbila afera u Riječkoj banci, bila njezin većinski vlasnik, doznaje se danas u riječkom Županijskom državnom odvjetništvu.

Riječki istražitelji neće putovati u Muenchen, nego će saslušanje na osnovi dostavljenih pitanja obaviti njemački pravosudni djelatnici.

Istraga u "slučaju Riječke banke" traje od ožujka 2002., a uskoro se očekuje završetak sudskog vještačenja.

Za kažnjiva djela kojima je ta banka, po procjeni Hrvatske narodne banke, oštećena za 97,3 milijuna dolara osumnjičeno je šest bivših djelatnika banke.Optužnica protiv njih bila je podignuta u ožujku 2003., ali je nakon prigovora branitelja vraćena na doradu, a istraga proširena.

Posljednji je u Njemačkoj svjedočio bivši član Nadzornog odbora Riječke banke Dietrich Wolf koji je, među ostalim, svjedočio o nagradama koje su za uspješan rad, a u vrijeme stvaranja gubitaka, primali članovi Uprave te kazao da, dok nije izbila afera, nije znao za gubitke.

Na upit riječkoga Županijskog suda Ministarstvo financija očitovalo se da se ne smatra oštećenom stranom u slučaju Riječke banke, a prvi je imovinsko-pravni zahtjev za naknadu štete od osumnjičenih nedavno dostavila Erste and Steiermarkische banka.

Naime, kad je u ožujku 2002. obznanjeno da je Riječka banka oštećena neovlaštenim trgovanjem deviznim novcem BLB je Riječku banku za simboličnu svotu vratila državi, a država ju ponovno prodala Erste banci. Prošle godine, pod nazivom ESB, spojene su Riječka i ESB banka.

ESB od osumnjičenika potražuje više od milijardu kuna za nastale gubitke, izmaknulu dobit te povrat stimulativnih dijelova plaća koje su primala dvojica članova Uprave.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara