Sutra ročište u ponovljenom postupku "Gotovina protiv Vlade"

NA ZAGREBAČKOM Općinskom sudu sutra bi trebao početi postupak u slučaju Gotovina protiv Vlade u kojemu branitelji umirovljenog generala Ante Gotovine traže dokumente koje je Vlada poslala Haškom sudu.

Riječ je o postupku koji se ponavlja nakon što je zagrebački Županijski sud u listopadu prošle godine ukinuo međupresudu po kojoj je Vlada odvjetnicima haškog optuženika Gotovine morala predati dokumentaciju dostavljenu Haškom sudu.

Postupak će voditi tročlano sudsko vijeće pod predsjedanjem Slavka Pavkovića koji je sredinom lipnja prošle godine i donio kasnije ukinutu odluku u korist Gotovine.

"Na prvom ročištu sudsko će vijeće najvjerojatnije odlučivati o podnesku tužitelja kojim je preinačena tužba", kazao je danas Hini sudac Pavković, ne želeći govoriti o potankostima tužbe.

On je nedavno izjavio da u proteklih godinu dana nije mogao zakazati ročište zbog procesnih smetnji, odnosno jer tužba Gotovininog odvjetničkog tima nije bila dovoljno određena da bi se postupak mogao ponoviti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Upravo je zbog neodređenosti tužbe Županijski sud ukinuo međupresudu na koju se žalila Vlada. Gotovinini odvjetnici, kako se kaže u odluci tog suda, nisu "pobliže identificirali svaki pojedini dokument" koji su tražili od Vlade, pa se Vlada na tužbu nije mogla valjano očitovati.

Sredinom listopada ove godine Gotovinini branitelji dostavili su sudu prepravljeni tužbeni zahtjev u kojem je, kako tvrde, točno specificiran popis dokumenata koje traže.

Jedan od branitelja Ante Vukorepa najavio je kako će od suda tražiti da obveže Vladu da im, među ostalim, preda i 129 dokumenata, naredbi i zapovjedi Gotovine za vrijeme akcije "Oluja" o kojima je, kako kaže, javno govorio novinar i suvlasnik tjednika "Nacional" Ivo Pukanić. Ti dokumenti navodno idu u korist Gotovine.

Tijekom prvog postupka pred Općinskim sudom utvrđeno je da je Haškom sudu iz raznih izvora dostavljeno 77 dokumenata vezanih uz hašku optužnicu za ratne zločine protiv Gotovine. Njegovi su odvjetnici, međutim, od Vlade tražili i neodređen broj vojnih zapovjedi, transkripata, video i audio snimki izvješća i dnevnike o akcijama Hrvatske vojske u kojima je Gotovina sudjelovao. Većina tražene dokumentacije odnosila se na akciju "Oluja".

Umirovljeni general Ante Gotovina optužen je u lipnju 2001. pred Haškim sudom za zločine protiv čovječnosti i povrede ratnog prava i običaja počinjene nad srpskim stanovništvom tijekom "Oluje" 1995.

Gotovina je od tada u bijegu, a za njim je raspisana međunarodna Interpolova tjeralica.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara