Sutra u Zagrebu prosvjed protiv Vatikanskih ugovora

Sutra u Zagrebu prosvjed protiv Vatikanskih ugovora
Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

SUTRA s početkom u 11 sati u blizini Trga bana Jelačića u Zagrebu, na križanju Bakačeve i Cesarčeve ulice, održat će se prosvjedni skup pod nazivom Raskid! 6.

Prosvjednici će se okupiti zbog Vatikanskih ugovora, za koje smatraju da negiraju odredbu Ustava Republike Hrvatske kojom su vjerske zajednice odvojene od države. Organizator prosvjeda je inicijativa Pokret za sekularnu Hrvatsku.

"Nijedna vjera ili uvjerenje ne smije biti favorizirano"

"Republika Hrvatska je sekularna država u kojoj svi građani imaju ista prava i obaveze, a religijske institucije moraju poštivati zakone - jednako kao i sve ostale. Neophodno je poslati jasnu i glasnu poruku vlasti da građani Hrvatske žele biti punopravni građani, a ne potlačena masa o kojoj političari i hijerarhija Katoličke crkve odlučuju daleko od očiju javnosti, donoseći odluke koje su protivne našim interesima", piše u priopćenju Pokreta za sekularnu Hrvatsku.

"Naš stav je da taj izbor treba ostati u sferi privatnog te da nijedna vjera ili uvjerenje ne smije biti favorizirano i podržavljeno nauštrb drugih građana Republike Hrvatske.

Ne želimo nastavak netransparentnog financiranja crkvenih institucija sredstvima iz državnog proračuna i novcem svih građana. Ne želimo obrazovanje u službi religijske indoktrinacije. Ne želimo diskriminaciju građana utemeljenu na njihovim svjetonazorima. Ne želimo zaštitu svećeničke pedofilije veleizdajničkim ugovorima.

Ne postoji malo ili puno sekularnosti, niti je ona agresivna ili umjerena. Ili jesi ili nisi. Sekularnost nikome ne smanjuje niti oduzima prava, već ukida nezaslužene povlastice kojima se drugima oduzimaju prava", stoji u nastavku priopćenja.

Pročitajte tko će govoriti na prosvjedu

Kako kažu organizatori, na prosvjedu će govoriti i političari koji podržavaju inicijativu i koji su u ime svojih stranaka i dosad o tome javno govorili. Među njima su Snježana Kirinić, Rada Borić, Marijana Bijelić, Renato Petek, Luka Baričić i Alan Sorić.

Prosvjed podržavaju i brojne osobe iz javnog života čija imena će biti istaknuta istaknuti na samom prosvjedu, zaključak je u priopćenju Pokreta za sekularnu Hrvatsku.

 

 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara