Svaki deseti patent u Njemačkoj registrirao je migrant

Svaki deseti patent u Njemačkoj registrirao je migrant
Foto: 123rf, IW

SVE veći udio patenata i robnih žigova registriranih u Njemačkoj razvijaju osobe koje nisu njemačkog podrijetla, stoji u istraživanju koje je proveo njemački ekonomski institut (IW).

Gotovo jedan od 10 patenata registriranih u njemačkom Uredu za patente i robne žigove (DPMA) u 2016. godini došao je od pojedinca koji nisu njemačkih korijena, već su pretežno iz istočne i jugoistočne Europe te iz indijskog, kineskog i arapsko-turskog govornog područja.

Udio izumitelja s inozemnim korijenima u odnosu na one njemačkog podrijetla porastao je sa 6,1 posto u 2005. na 9,4 posto u 2016. godini, stoji na internetskim stranicama IW-a.

U 2016. broj registriranih patenata u Njemačkoj porastao je za 4,3 posto u odnosu na 2005. godinu. Međutim, doprinos istraživača njemačkog podrijetla povećao se za niskih jedan posto, dok su istraživači migrantskih korijena zabilježili rast registriranih patenata za više od 65 posto.

Ukupni broj takvih patenata bio je gotovo 3000.

Istraživači koji nisu njemačkog podrijetla „doprinose sve većem udjelu njemačke inovativne moći”, priopćio je ovih dana IW.

Budući da se od onih koji registriraju patente ne traži izjašnjavanje o podrijetlu, istraživanje je napravljeno analiziranjem lingvističkog podrijetla prvog imena osobe pod čijim je imenom registriran patent.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara