Švaljek: Bandić neće ispuniti obećanja koja je dao HDZ-u

Švaljek: Bandić neće ispuniti obećanja koja je dao HDZ-u

Foto: FAH

NEZAVISNA lista Sandre Švaljek u zagrebačkoj Gradskoj skupštini upozorila je da je iz Izvješća o izvršenju proračuna za prvu polovicu 2017. te iz prijedloga rebalansa očito da zagrebački gradonačelnik Milan Bandić neće realizirati projekte zahvaljujući kojima je HDZ podržao njegov proračun za 2017. te poručila da je to pouka onima koji brane predloženi "lex šerif".

Naime, kako su istaknuli u priopćenju, u Izvješću o izvršenju proračuna za prvih šest mjeseci ove godine, prihvaćenom na prošloj sjednici Gradske skupštine, vidljivo je da gradonačelnik nije realizirao gotovo ništa od tih projekata, a rebalansom proračuna za ovu godinu planirane rashode smanjio je upravo na stavkama koje je ranije, uvažavajući amandmane HDZ-a, povećao.

Tri velika projekta

Od 12 amandmana, Nezavisna lista Sandre Švaljek izdvojila je tri primjera, koja ocjenjuje "oglednim": izgradnju sportskih dvorana i osnovnih škola (OŠ Bukovec i sportska dvorana OŠ Granešina), Dom zdravlja Špansko i sljemensku žičaru.

Naveli su da je za projekte izgradnje sportskih dvorana i osnovnih škola u gradonačelnikovom prijedlogu proračuna bilo osigurano 61,2 milijuna kuna, a HDZ je amandmanom tražio i dobio dodatnih 30 milijuna kuna. U prvih šest mjeseci na projekt je potrošeno 7,1 milijun kuna, odnosno 8,3 posto od predviđenog, dok je rebalansom proračuna predviđeni iznos za projekt smanjen za čak 50 milijuna kuna, na 40,5 milijuna kuna, manje nego je bilo predviđeno prvotnim prijedlogom.

"Za sportsku dvoranu OŠ Granešina od toga je bilo predviđeno 29 milijuna kuna, a predloženim rebalansom proračuna iznos je smanjen na tri milijuna kuna pa se može zaključiti da od obećanja danog, između ostaloga i tijekom predizborne kampanje za gradonačelnika, neće ove godine biti ništa. Za OŠ Bukovac bilo je predviđeno 5,3 milijuna kuna za izradu projektne dokumentacije, što je u rebalansu palo na svega 300.000 kuna," stoji u priopćenju.

Dom zdravlja Špansko

Za projektnu dokumentaciju i dogradnju Doma zdravlja Špansko u gradonačelnikovom prijedlogu proračuna bilo je osigurano 4,4 milijuna kuna, a HDZ je amandmanom tražio i dobio dodatnih 12 milijuna kuna. U prvih šest mjeseci 2017. na projekt je potrošeno samo 35.000 kuna, odnosno 0,2 posto od predviđenog iznosa, dok je rebalansom proračuna predviđeni iznos za projekt smanjen za 12,8 milijuna kuna, na 3,6 milijuna kuna, dakle i u ovom slučaju manje nego je bilo predviđeno prvotnim prijedlogom, navodi se.

Za projektnu dokumentaciju, opremu i izvođenje žičare Sljeme u gradonačelnikovom prijedlogu proračuna bilo je osigurano milijun kuna, HDZ je amandmanom tražio dodatnih 30 milijuna kuna, a drugim prijedlogom proračuna osigurano je i više od toga, čak 50 milijuna kuna. U prvih šest mjeseci ove godine na projekt je potrošeno samo 876.840 kuna, odnosno 1,8 posto od predviđenog iznosa, dok je rebalansom proračuna predviđeni iznos za projekt smanjen za 45 milijuna kuna, na samo pet milijuna kuna, stoji u priopćenju.

"Očito je da su škole, domovi zdravlja i sljemenska žičara bili tek pusta obećanja, dana radi ostanka na vlasti te je sasvim sigurno da gradonačelnik neće realizirati projekte zahvaljujući kojima je HDZ podržao njegov proračun za 2017. Zanemarivanje amandmana koje je izglasala Gradska skupština pouka je i onima koji, poput ministra uprave Lovre Kuščevića, izmjene Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi, tzv. lex šerif, brane tvrdnjama da će Skupština amandmanima moći mijenjati proračun kojeg predloži gradonačelnik. Kao što je očito iz ovogodišnjeg primjera, Skupština amandmanima može izmijeniti proračun, ali ako gradonačelnik proračun izvrši u suprotnosti s izglasanim proračunom s amandmanima, on ne snosi apsolutno nikakve sankcije", kaže se u priopćenju Nezavisne liste Sandre Švaljek.

'Lex šerif'

Oporbeni klubovi zastupnika u zagrebačkoj Gradskoj skupštini stavili su prijedlog izmjena Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi, tzv. lex šerif, na dnevni red skupštinske sjednice koja će se održati 26. listopada. Prijedlog toga zakona je na javno savjetovanje uputilo Ministarstvo uprave 18. rujna.

Oporbeni klubovi zagrebačkih gradskih zastupnika predlažu Gradskoj skupštini da usvoji zaključak kojim se protive predloženom ukidanju odredba o istovremenom raspuštanju predstavničkog tijela i razrješenju općinskog načelnika, gradonačelnika odnosno župana i njihovog zamjenika, ako u zakonom roku predstavničko tijelo ne usvoji proračun, odnosno odluku o privremenom financiranju, s obrazloženjem da općinski načelnici, gradonačelnici i župani postaju praktički nesmjenjivi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara