Sve češće provale u Osijeku, grad postavlja kamere na sva frekventnija mjesta

Sve češće provale u Osijeku, grad postavlja kamere na sva frekventnija mjesta

Foto: 123rf

OSIJEK je siguran grad, ali zbog sve češćih provalnih krađa u obiteljske kuće, posebice u naselju Retfali, gradska uprava počet će postavljati nadzorne kamere na sva frekventnija mjesta u svim gradskim četvrtima te će pojačati ophodnje komunalnog redarstva.

Zaključeno je to u gradskoj upravi na sastanku Odbora za građansku sigurnost na kojem je tema bila sigurnosno stanje u gradu, s posebnim osvrtom na gradsku četvrt Retfalu, na kojem su bili predstavnici grada, policije i te gradske četvrti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik osječke gradske četvrti Retfale Željko Lijić, kojemu je nedavno također provaljeno u kuću, istaknuo je kako su se stanovnici tog naselja organizirali te počeli provoditi model individualne i kvartovske samozaštite. Većina vlasnika kuća počela je ugrađivati senzorske kamere s detektorom pokreta, a neki su kamere počeli usmjeravati i na javnu površinu te su u kuće ugradili alarme.

"Osijek je siguran grad, a Retfala je sigurno naselje. I u ovom naselju, kao i u drugima, događaju se pojedina kaznena djela, ali mi se maksimalno trudimo da ih što više razriješimo. Tijekom siječnja na području Retfale dogodilo se pet provala u obiteljske kuće, od čega smo već tri razriješili i otkrili počinitelje", istaknuo je načelnik osječko-baranjske Policijske uprave Milan Baričević.

Dodao je kako nije riječ o organiziranoj skupini. U jednom slučaju počinitelj je s osječkog područja otprije poznat policiji po kaznenim djelima, u druga dva slučaja počinitelji nisu s gradskog područja grada, a jedan počinitelj je u bijegu te je trenutačno na području Njemačke.

"Mi ćemo i dalje profesionalno raditi svoj dio posla i truditi se da održimo povoljno stanje sigurnosti u gradu, ali ne možemo odrađivati neke stvari kako pojedinci možda očekuju od nas. Mi nismo stražarska služba i ne možemo čuvati isključivo nečiju imovinu. Nas naprosto nema toliko. Građani i sami moraju voditi računa o svojoj imovini“, istaknuo je Baričević.

Predstavnici gradske četvrti Retfale najavili su kako će za građane organizirati predstavljanje sustava zaštite kuća i svih modela individualne i kvartovske samozaštite koji su u sklopu zakona i propisa. Najavljeno je da će se u suradnji s policijom izabrati one mjere i naprave koje pružaju najučinkovitiju zaštitu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara