DONOSIMO JOŠ DETALJA IZ PRESUDE Pogledajte tablicu s Ježićevim lažima

DONOSIMO JOŠ DETALJA IZ PRESUDE Pogledajte  tablicu s Ježićevim lažima

Foto: Index, Hina

NASTAVLJAMO s objavljivanjem izvadaka iz presude Arbitražnog suda u sporu između Hrvatske i naftne kompanije MOL. Index je jučer prvi, nakon što je godinu dana skrivana, objavio izvatke iz presude koji teško kompromitiraju rad USKOK-a i suca zagrebačkog Županijskog suda Ivana Turudića.

>> EKSKLUZIVNO OBJAVLJUJEMO PRESUDU Ina je izgubljena jer je USKOK lažirao, a Turudić je bio pristran

Ježić je misteriozan čovjek velikog utjecaja

Hrvatska je svoju argumentaciju pred arbitrima temeljila na optužnici da je Ivo Sanader primio mito od MOL-a i da su zbog toga svi ugovori njegove vlade s tom mađarskom tvrtkom nevažeći. Glavni im je svjedok bio Robert Ježić.

"Ježić je poprilično misteriozan čovjek, u Hrvatskoj poznat po osobnom bogatstvu i političkim vezama“, započinju arbitri opis ključnog svjedoka koji je trebao dokazati da je Ivo Sanader primio mito od MOL-a. I ne samo misteriozan, nego i iznimno utjecajan. Zoltan Aldott, predsjednik uprave Ine, svjedočio je da je zahvaljujući Ježićevim vezama u vladi, tvrtka čije ime se u presudi ne navodi, imala dobar status u vezi s cijenama plina i načinima plaćanja.

No Arbitražni sud nije potpao po Ježićev utjecaj.

Sjeća se sitnica, bitnih stvari ne

"Ježić se očito ne sjeća najbolje onog što se događalo između 2008. i 2009. Na primjer, bio je u stanju prisjetiti se sitnih detalja o nepovezanim događajima, kao što je ručak u restoranu Marcellino, ali nije mogao prisjetiti se kada ili gdje mu je Sanader prvi put spomenuo navodni mito. Povrh toga, njegov navodni odgovor Sanaderu potiče sumnje. Unatoč manjku pojedinosti kao što su iznos, valuta, porijeklo i odredište novca koji je trebalo prenijeti, Ježić nije ništa više pitao te je obećao da će vidjeti što se može učiniti oko toga. Tvrdi da nije ništa ozbiljno shvatio od tog razgovora i da je potpuno zanemario Sanaderov zahtjev“, napisali su arbitri u presudi. No to je bio samo početak raskrinkavanja Ježića kao potpuno nepouzdanog svjedoka.

USKOK ga podsjetio što se i kada događalo

Kako smo jučer pisali, Arbitražni sud zaključio je da su Ježiću iz USKOK-a naložili što treba svjedočiti.

Da bi se lakše snašli u Ježićevu migoljenju, arbitri su priredili tablicu s raznim verzijama njegove priče. U jednom navratu tvrdio je da ga je Sanader pitao je li išta uplaćeno na račun, da bi uskoro promijenio svjedočenje i na izravno pitanje: "Je li ikada prije spominjao da novac nije stigao prije 26. svibnja?", kratko odgovorio: "Ne“.

Ježić je u jednom svjedočenju tvrdio da je Jozu Petrovića sreo dok su odlazili iz zgrade vlade, a drugi put je opisivao da ga je vidio kako izlazi iz Sanaderova ureda. Štoviše, pred arbitrima je priznao da je moguće da ga je USKOK podsjetio kada i kako se odigrao sastanak.

No iako bi se te neusklađenosti u izjavama mogle pripisati nepažnji i lošem izražavanju, njegovi odgovori o tome je li znao da su transakcije u kojima je sudjelovao ilegalne su sumnjivi. Na suđenju Sanaderu je rekao: "To su bili konzultantski dogovori koji nisu sačinjeni na temelju nikakve usluge. To su bili fiktivni ugovori sačinjeni samo da bi se platio novac koji je MOL trebao uplatiti na Sanaderov zahtjev". 

Ježićeve laži by Index.hr on Scribd

Imao je obaveze po ugovoru s MOL-om

No pred Tribunalom je svjedočio potpuno suprotno. Upitali su ga je li se osjećao obavezan zbog ugovora vrijednih 10 milijuna eura.

"U svakom slučaju. Da, svakako. Moguće je da bi se neke aktivnosti odvijale izvan Hrvatske za koje bi trebalo obaviti konzultantske usluge vrijedne tog novca. I bio sam pod ugovorom“, rekao je Ježić.
Na suđenju Sanaderu Ježić je rekao da se na čuvenom ručku u Marcellinu raspravljalo o mitu. Pred Tribunalom je tvrdio da na ručku nije bilo ni riječi o mitu.

"Zašto ste to onda spomenuli u svojem svjedočenju u USKOK-u?“ pitali su ga suci Tribunala.
"Pa sada govorim o tome. Tada me nitko to nije pitao“, prilično nesuvislo odgovorio je Ježić.

Podsjetimo, Ježić do današnjeg dana nije uplatio pet milijuna eura navodnog mita za Sanadera i taj novac je još uvijek na njegovu računu, iako mu je odavno naloženo da ga mora uplatiti na račun suda, odnosno u proračun. Nitko ga za taj novac više i ne pita.

To je jedan od bitnih razloga zbog kojeg Arbitražni sud smatra da je Ježić pristran i nepouzdan svjedok kojeg je hrvatsko pravosuđe pustilo na miru i s njime stvorilo priču da "potopi" Sanadera. Štoviše, naveli su i ozbiljne sumnje u Ježićevu ulogu u optužbi i suđenju, a najviše sumnji im je pobudilo to što nikada nije uplatio novac kako mu je sud naložio te što mu je usprkos tome vraćena putovnica i dozvoljeno mu je da bez ikakvih optužbi mirno živi u Švicarskoj.

No Ježić se barem pojavio pred Tribunalom.

Zašto nitko od svjedoka iz vlade nije istupio?

"S obzirom na važnost ovog slučaja i zainteresiranosti Hrvatske te činjenice da je Sanader bio moćni premijer koji je prisiljavao kolege da se povinuju njegovoj volji, iznimno iznenađuje to – sada kada je Sanader potpuno osramoćen – da nijedan od njih nije istupio u ovom slučaju“, napisali su suci.

Njihova imena izbrisana su iz spisa i navedene su samo titule. Suci navode da im je žao što nisu mogli saslušati ministra gospodarstva (Damir Polančec), potpredsjednicu vlade i predsjednicu Braniteljskog fonda (Jadranka Kosor), ministra financija (Ivana Šukera) te još neke za koje su i titule izbrisane iz spisa jer nisu izravno uključeni u slučaj.

"S obzirom na tvrdnje da je Sanader koristio svoj utjecaj (zbog mita) da nagovori Jadranku Kosor da proda udjel u Ini iz Braniteljskog fonda, iznenađujuće je to da ona nije pozvana na suđenje“, napisali su suci. Dodali su da su navedeni samo neki od svjedoka za koje bi se razumno moglo očekivati da bi podržali hrvatsku stranu u sporu, odnosno potvrdili da je Sanader koristio svoj utjecaj te da bi potvrdili optužbe za mito. No ono što su izjavili na suđenju u Zagrebu ruši tvrdnje da je Sanader utjecao na ugovore s MOL-om.

Hrvatska nije dokazala da je Sanader korumpiran

"Žalosno je što Tribunal nije imao priliku čuti svjedoke koji su bili u srcu procesa“, napisali su arbitri.

Na koncu, saslušavši sve dostupne svjedoke i pregledavši podnesene spise, arbitri su zaključili da Hrvatska nije uspjela dokazati da je MOL podmitio Sanadera i da zbog toga ne može sklopljene ugovore proglasiti ništetnima.

Index objavljuje dijelove arbitražne presude by Index.hr on Scribd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara