SVE SMO DEPRESIVNIJI U 5 godina potrošnja antidepresiva i lijekova za smirenje porasla za 20 posto

SVE SMO DEPRESIVNIJI U 5 godina potrošnja antidepresiva i lijekova za smirenje porasla za 20 posto

Foto: 123rf

HRVATI se sve više protiv stresa bore lijekovima za smirenje i antidepresivima, javlja RTL Danas. Njihova potrošnja u pet godina porasla je za gotovo 20 posto.

Najveći stres je gubitak bliske osobe, ali stresnih situacija ima mnogo.

"Otkaz, rad na određeno, neizvjesnost je isto tako vrlo visoki stres. Dogodilo nam se od jutros barem pet stvari koje su nas stavile u stresnu situaciju, to je postala jedna moderna bolest, koja smanjuje našu koncentraciju, koja smanjuje kvalitetu i kvantitetu rada, koja djeluje na našu kreativnost", navodi psihologinja Ljubica Uvodić-Vranić.

Bijeg od stresa Hrvati sve češće traže u anksioliticima i antidepresivima. Prije šest godina na tisuću stanovnika pilo ih se 86 na dan. Prošle godine ta brojka je porasla na 102 tablete.

Godišnje trošimo 160 milijuna kuna

Na sredstva za smirenje i lijekove protiv depresije na godinu se potroši čak 160 milijuna kuna. Posebno stresno je blagdansko vrijeme.

"Očekujemo da će netko pokazati svoju ljubav prema nama tako što će potrošiti puno novaca, a vjerojatno ih nema. Očekujemo da ćemo se baš taj dan nekako posebno družiti s obitelji,  a koji put se samo posvađamo ili se čak ne uspijemo okupiti", dodaje Uvodić-Vranić.

Ipak, psihologinja tvrdi da se stresa moguće riješiti jednostavnom vježbom u 20 minuta.

"Počinje sa šesnaest dubokih udisaja, jer mozak nam radi na kisik. Iza toga zamišljamo brojeve, slova ili šetamo po nekoj lijepoj slici pa se koncentriramo na neki jednostavni materijal", kaže.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara