Sve više nas deru: Hrvati plaćaju najviše PDV-a u Europi

Sve više nas deru: Hrvati plaćaju najviše PDV-a u Europi
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

HRVATSKI građani plaćaju najviše PDV-a u Europskoj uniji. Prihodi od PDV-a u Hrvatskoj u 2017. godini iznosili su čak 13,2 posto BDP-a, što je znatno više od prosjeka EU koji iznosi 7 posto BDP-a. 

>> Treba li vlada konačno smanjiti PDV? Ovo su argumenti za i protiv

Čak i Mađari prikupe manje od PDV-a nego Hrvati

Hrvatska ima jednu od najviših stopa PDV-a koja iznosi 25 posto. Među zemljama EU višu stopu ima jedino Mađarska, gdje PDV iznosi 27 posto. No čak i kod njih prihodi prikupljeni od tog poreza, prikazani kao postotak BDP-a, manji su nego u Hrvatskoj i iznose 9,5 posto BDP-a.

PDV je u Hrvatskoj uveden krajem 90-ih i tada je iznosio 22 posto, da bi s vremenom bio podignut prvo na 23 pa na sadašnjih 25 posto. Sadašnja vlada obećala je smanjiti opću stopu PDV-a s 25 na 24 posto, što je s obzirom na trenutne prihode od tog poreza iznos od 2 milijarde kuna.


Prihodi od PDV-a kao postotak BDP-a

Snažan rast prihoda od PDV-a

Prihodi od PDV-a snažno rastu te su prošle godine premašili 51 milijardu kuna. Godinu ranije iznosili su preko 47 milijardi kuna, tako da je u samo godinu dana došlo do povećanja prihoda od tog poreza za čak 4 milijarde kuna. 

Kada se još malo vratimo u prošlost i usporedimo podatke, vidljivo je da su u 10 godina prihodi od PDV-a porasli za oko 10 milijardi kuna. Takvo kretanje sasvim sigurno ostavlja prostora za smanjenje stope tog poreza.

Hrvatska znatno odskače po prihodima od PDV-a

Usporedba sa zemljama EU pokazuje da Hrvatska znatno odskače po prihodima od PDV-a. Kao što je već spomenuto, prosjek EU je 7 posto BDP-a. Na primjer, u Irskoj su prihodi od PDV-a tek na razini 4,5 posto BDP-a, u Španjolskoj 6,5 posto, Velikoj Britaniji 6,8 posto itd.

Vidjet ćemo hoće li vlada na kraju odustati od smanjenja PDV-a pod izgovorom da trebaju novac za povećanje plaća u javnom sektoru, no brojke pokazuju da prostora za smanjenje itekako ima.

Oni koji kažu da PDV ne treba smanjiti jer i tako neće doći do pada cijena, vjerojatno smatraju da je svaki novac koji ne završi u državnom proračunu, odnosno u rukama političara, bačen novac, a to je bolje ne komentirati.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara