POREZNI TEROR

Treba li vlada konačno smanjiti PDV? Ovo su argumenti za i protiv

Treba li vlada konačno smanjiti PDV? Ovo su argumenti za i protiv
Foto: Index/Pixsell/Hrvoje Jelavic/Hina

JEDNO od obećanja HDZ-a odnosno aktualne vlade bilo je smanjenje poreza na dodanu vrijednost. Porez na dodanu vrijednost u Hrvatskoj iznosi 25 posto, što je druga najveća stopa u Europskoj uniji, odmah iza Mađarske koja ima 27 posto. 

Rast prihoda od PDV-a otvorio prostor za njegovo smanjenje, ali...

Smanjenje PDV-a za 1 postotni bod, odnosno s 25 na 24 posto, smanjilo bi prihode proračuna za oko dvije milijarde kuna. Prihodi od PDV-a posljednjih godina rastu te su prošle godine iznosili 51,6 milijardi kuna.

Za usporedbu, godinu dana ranije iznosili su 47,6 milijardi kuna. Takav rast prihoda od PDV-a otvorio je prostor za njegovo smanjenje, što je vlada i namjeravala učiniti, no javnost se prilično podijelila po tom pitanju.

Argumenti za smanjenje PDV-a

Zagovornici smanjenja PDV-a smatraju da su hrvatski građani, porezni obveznici, ionako relativno visoko oporezovani, pogotovo ako se uzme u obzir stupanj razvoja i zaostajanje za velikom većinom zemalja Europske unije. Troškovi države svake godine rastu te su premašili 150 milijardi kuna, kada se zbroje troškovi proračuna i Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje.

Smatraju da postoji dovoljno prostora za smanjenje PDV-a, zbog rasta iznosa koji se po toj osnovi uplaćuju u proračun, ali i zbog ušteda koje bi se mogle napraviti na rashodovnoj strani proračuna.

Što kažu protivnici smanjenja PDV-a?

S druge strane, pojavili su se i protivnici smanjenja PDV-a, među kojima su sindikati i dio ekonomskih stručnjaka. Oni smatraju da bi se, umjesto smanjenja, taj novac trebao iskoristiti za povećanje plaća u javnom sektoru.

Naime, brojni zaposlenici javnog sektora, od onih u obrazovnom sustavu, do medicinara i policije, traže poboljšanje uvjeta, što se dobrim dijelom odnosi na povećanje plaća. Također, smatraju da potrošači neće imati koristi od smanjenja PDV-a jer pretpostavljaju da će cijene ostati iste.

Nije teško pogoditi kako će priča završiti, velik dio građana ovisan je o javnom novcu

Kako će cijela priča završiti, nije teško pogoditi. Dobar dio hrvatskih građana, na ovaj ili onaj način, ovisan je o javnom novcu - veliki je broj umirovljenika i zaposlenika javnog sektora - i ne postoji svijest da je smanjenje poreza i rashoda države nešto jako pozitivno.

Vlada bi za nekoliko tjedana trebala odlučiti o tome hoće li ići na smanjenje PDV-a, no s obzirom na to da je Hrvatska još uvijek u pozitivnoj fazi ekonomskog ciklusa, da se proračun, koliko nam je poznato, dobro puni, a i da se mandat vlade polako bliži kraju, ne treba sumnjati da će se Plenković radije odlučiti odustati od smanjenja PDV-a nego na njegovo smanjenje odnosno ispunjenje obećanja.

 


*Index koristi third party aplikacije za realizaciju anketa, kako bi smanjili mogućnost manipulacije anketom od strane korisnika, ali i potpuno odagnali mogućnost Indexovih manipulacija rezultatima. Svejedno, online ankete ne mogu se smatrati znanstveno utemeljenima, niti vjerodostojno predstavljaju većinu hrvatske populacije. Index, naime, relativno rijetko posjećuju potpuni idioti, koji pak u ukupnoj hrvatskoj populaciji imaju značajan udio.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara