Svečana prisega 70 kadeta, pripadnika oružanih snaga

PRVI put u povijesti Oružanih snaga Republike Hrvatske u Kninu je danas prisegnulo 70 kadeta Kadetske škole Zapovjedništva za združenu izobrazbu i obuku "Petar Zrinski", a tim su činom i simbolično postali pripadnicima Oružanih snaga.

Riječ je o studentima prvih godina civilnih studija s kojima je Ministarstvo obrane potpisalo ugovor, a oni su se obvezali da će nakon završenog studija karijeru nastaviti u Oružanim snagama.

Svečanom činu prisege bili su nazočni izaslanik ministrice obrane i načelnika Glavnog stožera general pukovnik Slavko Barić, zapovjednik Zapovjedništva za združenu izobrazbu i obuku "Petar Zrinski" brigadni general Mirko Šundov, zapovjednik Hrvatske ratne mornarice (HRM) kontraadmiral Zdravko Kardum, pomoćnik ministrice obrane Kruno Mazalin, vojni ordinarij biskup Juraj Jezerinac, te kninski gradonačelnik Vinko Marić.

Čestitajući kadetima, general Vinko Šundov je rekao kako su oni prvi naraštaj budućih časnika koji nije proistekao iz Domovinskog rata, "nego uz civilno školovanje prolaze i vojnu obuku tijekom četverogodišnjeg studiranja".
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Završetkom školovanja kadeti će nastaviti karijeru u Oružanim snagama i postati mladim časnicima.

General pukovnik Slavko Barišić rekao je kako "svečana prisega pod hrvatskim stijegom na Kninskoj tvrđavi nije slučajno izabrana jer je to povijesno mjesto koje simbolično predstavlja snagu i želju stvaranja hrvatske države".

Istaknuo je kako su se ti mladi ljudi obvezali da će svoje znanje staviti na raspolaganje Hrvatskoj sudjelujući u izgradnji njezinih Oružanih snaga, te da su oni budućnost Hrvatske vojske i države.

Kadetima je pročitano i pozdravno pismo ministrice obrane Željke Antunović, a izveden je prigodan kulturno-umjetnički program u kojem je nastupio orkestar Hrvatske ratne mornarice (HRM) i Klapa "Sv. Juraj".
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara