KORONAVIRUS

Svećenik iz Splita najavljuje uskrsnu misu: "Korona je američki proizvod"

Svećenik iz Splita najavljuje uskrsnu misu: "Korona je američki proizvod"
Screenshot: Čitatelj Indexa

DON JOSIP DELAŠ, župnik sa Sirobuje, živopisnog splitskog predgrađa, odlučio je održati uskrsnu misu.

Nisu ga, čini se, pretjerano uznemirile liječničke preporuke o neophodnosti izbjegavanja bliskih kontakata među ljudima, ni zabrane okupljanja zbog opasnosti od širenja koronavirusa, ni policijska prijava zbog kršenja javnog reda i mira jer je, kako je posvjedočila snimka dijeljena na društvenim mrežama, vrijeđao policajce koji su, zbog mjera zaštite od epidemije, u nedjelju odvraćali vjernike s mise koju je don Josip namjeravao održati.

Bogobojazni svećenik i policajac miran kao budist

"Psuješ Boga i sereš po narodu", rekao je, uz ostalo, sluga božji don Josip jednom od policajaca te odmah pokušao uspostaviti dijalog s nadređenim: "Bože, je l' me čuješ? Kazni ga na moj zahtjev", vikao je bogobojazni svećenik na neobično mirnog policajca. Policijskim službenicima nije mrska "primjena mjera prisile", ali u situacijama kad pred sobom imaju usplahirene svećenike, dosežu čudesan mir. Gotovo budistički, ako nije neprimjereno u ovom kontekstu. 

Konačno, župnika sa Sirobuje nije pokolebalo ni priopćenje Splitsko-makarske nadbiskupije u kojem stoji da su ga generalni vikar, policija, pastoralni vikar, kolege svećenici i, na kraju, dijecezanski biskup, više puta pozivali "da poštuje sve mjere koje su propisali Stožer civilne zaštite" te razna crkvena tijela. Ne, don Josip je, stoji u priopćenju, odlučio "ići po svome", svaka je mjera prema njemu uzaludna, izdvajaju iz Nadbiskupije i "najiskrenije" se ispričavaju svima koje je uvrijedio.

>> O svećeniku koje je zvao ljude na misu i vrijeđao policiju oglasila se nadbiskupija

"Uskrs je Uskrs, misa treba bit"

Nije bilo druge, okrenuli smo don Josipov broj. Dvaput, nije se javio. Na koncu, kada je spazio neodgovoren poziv, nazvao nas je. Predstavili smo se i zamolili ga za komentar priopćenja Nadbiskupije te ga pitali hoće li voditi uskrsnu misu.

"Pa ne znam to priopćenje, nisam u toku, a Uskrs je Uskrs, misa treba bit, a koga će oni pustit od svijeta, to ja ne mogu odredit, ali misa treba bit, uskrsna misa, to je normalno, je l."

Znate li da vas je policija prijavila?

"Je, dobio sam to, sinoć su mi to donijeli, ja nisam to htio primit, poslije su mi savjetovali, pa ima na ulazu crkve obješeno, ovaj. Sad, šta će bit, ne znam."

Kako ćete se braniti?

"Neću se branit, nit ću ić na sud, ako treba, neka pucaju, nek me ubiju, ovo je strašno, strašno, strašno šta se dešava u Hrvatskoj. To je ajme."

To je u cijelom svijetu.

"Je l'? A šta to znači u cijelom svijetu? Posebno u Hrvatskoj, to, to, to prelazi svaku mjeru pristojnosti, normale, ljudskosti i to je gaženje po Hrvatima, posebno nama vjernicima. To je strašna stvar."

Nije vas strah korone?

"A šta je to korona? To je opet proizvod posebni. To nije božji, božji, božji stvor, nego je to proizvod tamo... američki, čiji."

Dobro, je li vas strah toga?

"Pa ja se ne bojim, ako i umrem, nije me briga."

Šta ako dođe netko od vjernika na misu i zarazi se?

"Ko ima onu, onu masku vrata su mu otvorena, neka izvoli doć, to mene ne zanima."

Pozivate samo vjernike s maskama da dođu?

"Ma ničim ja ne pozivam. Nego vrata su otvorena, misa je tada, ko kako nek dođe i to je to."

Neovisno o ovome što Nadbiskupija poručuje?

"Ne znam ja šta su oni to, to donili odluku, ali to što b-i-s-k-u-p-i-j-a, to je pod tim pritiskom naše vlade gori i te uprave, a to je totalno, totalno pogrešno. Ukidat misu da ne može svijet doć to nema nikakve logike kršćanske u sebi. To je neljudski, nekršćanski."

Dosta su oštro istupili. Napisali su da ste više puta upozoravani, da je svaka mjera prema vama bila uzaludna...

"Je l'? A to je biskup tako, on se drži visoko, a sve druge ponižava, mi smo ništarija, a on je nad, nad, nad... iznad ljudi. To je to."

Tko? Barišić?

"E."

Kažu i da se najiskrenije ispričavaju svima koje ste vrijeđali, pozivaju ljude sa Sirobuje i iz drugih župa da slijede zakon i upute, a ne samovolju župnika...

"Koji su to zakoni u mene, koji su to zakoni župnika? Ništa, normalna misa ko može i to je to."

Pišu i da odbacujete bilo koji oblik prihvaćanja uputa i odluka koje su na snazi, nego nastavljate po svome do mjere vrijeđanja i proklinjanja hrvatskih policajaca...

"Šta to znači vrijeđanja, koje su to mjere? Misa je, ko može, koga oni, ta kontrola propusti, ako hoće, a to što policija radi je ispod svake kritike ljudskosti. To je, nema nikakve... To se ničim ne može opravdati, to što radi. Dođe ih 20 oko crkve i to je bože sačuvaj."

Dakle, pozivate vjernike na uskrsnu misu?

"To je normalno da ko može i želi da dođe tu. Uskrsna misa je uskrsna misa, a ko će doć... nikakve prisile. Kršćanstvu je bit sloboda, a ko će, kako će, to je njihova... Eto, svako dobro, živili, aj."

I tako je završen ovaj razgovor koji objavljujemo jer don Josip, sljedbenik škole mišljenja admirala Davora Domazeta Loše, predstavlja instituciju spokojno oslonjenu na državni proračun i, istodobno, ima nezanemariv utjecaj na lokalnu zajednicu. 

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz koronavirus, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara