Svi hrvatski vatrogasci upalit će svjetla i sirene kad bude Ivanov pogreb

Svi hrvatski vatrogasci upalit će svjetla i sirene kad bude Ivanov pogreb
Foto: Josip Škof

SIRENE i rotacijska svjetla na vozilima hrvatskih vatrogasaca danas će biti upaljene za smrtno stradalog vatrogasca Ivana Galekovića, koji je 24. vatrogasac poginuo u posljednjih 12 godina u Hrvatskoj.

Nesretni 24-godišnji Galeković, pripadnik Javne vatrogasne postrojbe iz Velike Gorice, poginuo je 20. srpnja nakon što se na njega srušilo krovište kuće, a jedan je njegov kolega hospitaliziran.

Gradonačelnik grada Velike Gorice Dražen Barišić 23. srpnja 2019. godine proglašava Danom žalosti na području grada Velike Gorice zbog tragične smrti Ivana Galekovića, djelatnika Javne vatrogasne postrojbe Velika Gorica, priopćili su danas iz Grada.

Pogreb će biti sutra, utorak 23. srpnja 2019., na mjesnom groblju u Vukovini u 17 sati.

Knjiga žalosti otvorena je u prostorima Javne vatrogasne postrojbe Velika Gorica (Zagrebačka 3) danas tijekom cijelog dana i sutra do 14:00 sati. Sutra, utorak, knjiga žalosti će biti u Društvenom domu u Vukovini od 15 do 19 sati, objavio je lokalni portal VGdanas.hr

Komemorativni skup bit će održan u srijedu 24. srpnja 2019. godine u Društvenom domu u Mraclinu, s početkom u 18:00 sati.

Smrt vatrogasca tijekom vatrogasne intervencije ima osobito snažan stresan utjecaj na vatrogasce, kao i nesreće s velikim brojem ozlijeđenih i smrtno stradalih osoba, nesreće u kojima su ozlijeđena ili smrtno stradala djeca te životno ugrožavajuće situacije, ističe se stručnoj periodici na temelju istraživanja 240 profesionalnih vatrogasaca zaposlenih u Javnoj vatrogasnoj postrojbi Grada Zagreba.

Od 2007. do 2017. smrtno stradala 23 vatrogasca

Prema podacima Hrvatske vatrogasne zajednice, od 2007. do 2017. s izuzetkom 2013. za koju Zajednica nema podatke, u Hrvatskoj je smrtno stradalo 23 vatrogasca, što je prosjek od 2,5 gubitka života vatrogasaca godišnje.

Prema drugim izvorima, protekle godine nije bilo smrtno stradalih vatrogasaca.

2007. tragedija na Kornatima

Ipak, većinu godina nije bilo smrtnih stradanja vatrogasaca, ali je godina 2007., kad se dogodila tragedija u NP Kornati, odnijela živote 14 vatrogasaca.

Za osam godina (za 2011. i 2013. nemaju podatke) ozlijeđeno je 197 vatrogasaca, od čega najviše 2007., 101 njih. Prosječno godišnje na gašenju se ozlijedi 25 vatrogasaca.

U 10 godina u požarima poginulo 329 građana

Za devet godina od 2007. do 2017. smrtno je u požarima stradalo 329 građana, najviše 2007., 54 njih, dok je ozlijeđeno 1018 osoba, najviše 128, 2007., a prosječno godišnje 113 građana.

Stručna literatura ističe kako posao vatrogasaca spada u najstresnija zanimanja te da se zbog izloženosti intenzivnom stresu kroz duže vremensko razdoblje mogu javiti različite psihičke poteškoće i razviti posttraumatski stresni poremećaj.

Stres doživljen tijekom vatrogasne intervencije prisutan je i nakon što je okončana vatrogasna intervencija te nakon što je radno vrijeme vatrogasca završeno.

Kao posljedica izloženosti vatrogasaca visoko stresnim događajima mogu se javiti različiti oblici psihičkih teškoća kao što su depresija, anksioznost, zlouporaba sredstava ovisnosti, posttraumatski stresni poremećaj, koji mogu, nažalost, dovesti i do pojave suicida.

Stoga literatura zagovara da se u sustavu vatrogastva u Hrvatskoj ustroji sustav pružanja psihološke pomoći vatrogascima koji bi bio u mogućnosti pružiti adekvatnu psihološku skrb unutar 72 sata od nastanka visoko stresnog ili potencijalnog traumatskog događaja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara