Svjedok C-061: Sukobe u Borovom Selu i na Plitvicama izazvali Srbi

Svjedok C-061: Sukobe u Borovom Selu i na Plitvicama izazvali Srbi
KLJUČNI svjedok tužiteljstva u hrvatskom dijelu suđenja Slobodanu Miloševiću pred Međunarodnim kaznenim sudom u Den Haagu (ICTY) rekao je u srijedu da su oružane sukobe na Plitvicama i u Borovom Selu u proljeće 1991. godine izazvali Srbi.

Desetog dana svjedočenja zaštićenog svjedoka C-061, bivši jugoslavenski predsjednik Milošević je tijekom unakrsnog ispitivanja pokušao dokazati da je za početak sukoba u Hrvatskoj odgovorna tadašnja hrvatska vlast.

Milošević je optužio hrvatsku policiju da je 2. svibnja 1991. upala u Borovo Selo i počela pucati po selu.

´O tom događaju čuo sam od Vojislava Šešelja koji je tada bio u Kninu. On mi je rekao da su tamo poginula dvojica njegovih´, rekao je svjedok C-061.

Svjedok je rekao da su mu ´ljudi iz Borovog Sela kasnije ispričali da je hrvatska policija došla u autobusima i da nije bila u borbenom rasporedu´.

´Čak su se i čudili da su tako glupo došli autobusima. Pustili su ih da uđu dublje u selo i zatim su počeli pucati po njima´, rekao je C- 061.

Svjedok C-061 je, kako se može zaključiti iz njegova svjedočenja, početkom devedesetih godina obnašao visoke dužnosti u tijelima vlasti pobunjenih hrvatskih Srba. On svjedoči pred ICTY-jem uz skrivanje lika i izobličenje glasa.

Velik dio rasprave u srijedu bio je zatvoren za javnost kako ne bi bio otkriven identitet svjedoka. Predsjednik sudskog vijeća Richard May nekoliko je puta prekidao Miloševića upozoravajući ga da ne drži govore već da postavlja pitanja svjedoku, te da ne komentira njegove odgovore.

C-061 je isto tako rekao da je do intervencije hrvatske specijalne policije na Plitvicama 30. ožujka 1991. došlo nakon što su ondje raspoređene srpske snage pod kontrolom tadašnjeg kninskog šefa policije Milana Martića i obavještajne službe (DB) Srbije.

´Ne znam koga je Martić sve tamo rasporedio, ali te su snage raspoređene u borbeni poredak po šumama. Srpske snage ispalile su tromblon na autobus u kojem su bili hrvatski specijalci i nakon toga je nastalo puškaranje´, kazao je svjedok.

´Tamo je bio i čovjek iz DB-a Srbije koji je utjecao na Martića da se ne otvori policijska stanica na Plitvicama, nego da se postave snage u borbeni položaj´, dodao je C-061.

Odgovarajući na Miloševićevo pitanje o početku oružanih sukoba na Baniji i Kordunu, svjedok je kazao da su u ljeto 1991. godine srpske snage pokušale preuzeti kontrolu nad postajom hrvatske policije u Glini.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

´Da li vi tvrdite da su Srbi napali Hrvate?´, upitao je Milošević.

´Ne, nego su snage specijalne policije Krajine, pod zapovjedništvom kapetana Dragana, napale i kasnije zauzele stanicu hrvatske policije u Glini´, rekao je C-061.

Milošević je svjedoka upitao tvrdi li on ´da su neki predstavnici iz Srbije širili strah na Baniji i Kordunu?´.

´Mediji iz Beograda su preuveličavali događaje, stalno su asocirali na događaje iz Drugog svjetskog rata´, kazao je svjedok.

´Vi ste proizvodili incidente i izazivali strah srpskog naroda, to je dovodilo do reakcija hrvatske strane i onda je ta spirala dovela do sukoba i rata´, dodao je C-061.

Milošević se vratio i na događaje iz kolovoza 1990. godine, želeći navesti svjedoka da kaže kako je razlog pobune policajaca iz kninske postaje uvođenje novih policijskih oznaka i odora.

´Zašto su hrvatski Srbi bili osjetljivi na šahovnicu?´, pitao je Milošević svjedoka.

´I u grbu Socijalističke Republike Hrvatske bila je šahovnica, ali smanjena, ova nova šahovnica bila je bez crvene zvijezde petokrake. To je kod većine Srba komentirano kao vraćanje ustaških simbola. Tumačeno je da to asocira na ustašku Nezavisnu Državu Hrvatsku´, rekao je zaštićeni svjedok.

Unakrsno ispitivanje svjedoka C-061 trebalo bi biti nastavljeno u petak budući da je u četvrtak neradni dan zbog praznika UN-a.

Sudac May je odredio Miloševiću još dva sata i 15 minuta za ispitivanje zaštićenog svjedoka, a nakon toga ispitivanje će preuzeti ´prijatelj suda´ Branislav Tapušković.


Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara