Svjedok: Milošević sebi prilagođavao zakone

POLICIJSKI ekspert Budimir Babović u ponedjeljak je na haškom suđenju bivšem jugoslavenskom predsjedniku za ratne zločine u Hrvatskoj, BiH i na Kosovu optužio Slobodana Miloševića da je svojim potrebama prilagođavao provođenje zakona.

"Ustav i zakone poštivali ste samo onoliko koliko vam je odgovaralo. Ima dosta svjedočanstava koja govore tome u prilog", kazao je svjedok haškog tužiteljsva Babović tijekom unakrsnog ispitivanja u kojem je Milošević nastojao osporiti da je imao izravni nadzor nad Službom državne sigurnosti Srbije (SDB), mimo ministra unutarnjih poslova Srbije.

Babović je od 1983. do 1991. godine bio šef jugoslavenskog ureda Interpola, a za haško tužiteljstvo izradio je analizu djelovanja policije u Srbiji za vrijeme vladavine Miloševića.

U toj analizi Babović je izdvojio Miloševića kao najodgovornijeg za sve što je radila policija Srbije od 1986. godine.

Milošević je ustrajao na tome da, kao predsjednik SRJ, nije imao nikakvih nadležnosti nad MUP-om Srbije, odnosno SDB-om Srbije, ali je Babović ostao pri iskazu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Babović je kazao kako je Milošević donio odluku prema kojoj je šef SDB-a morao postupati u skladu s njegovim naredbama, a ne ministra unutarnjih poslova.

Milošević je optužen za zločine protiv čovječnnosti počinjene u Hrvatskoj i na Kosovu te za genocid na području BiH.

Suđenje je nastavljeno izvođenjem novog zaštićenog svjedoka tužiteljstva B-1047.



(Hina) bis/ps ps

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara