Svjedok na suđenju Giljanoviću: "Bio sam na drogama, ne znam kako sam živ ostao"

Svjedok na suđenju Giljanoviću: "Bio sam na drogama, ne znam kako sam živ ostao"
Na slici je u lijevom kutu Ivan Giljanović. U sredini se vidi Marko Bekavac koji leži na cesti nakon što ga je Giljanović propucao Foto: Index,MUP

SASLUŠANJEM svjedoka na Županijskom sudu u Splitu nastavljeno je suđenje Ivanu Giljanoviću zbog pokušaja ubojstva Marka Bekavca početkom svibnja 2018. godine u kafiću Clo, prenosi Dalmatinski portal.

Što se događalo u predvečerje toga dana pričali su Nikola Ursić i Nikola Ćuk koji su bili s Giljanovićem i Bekavcem, a saslušan je i Ivan D. koji je bio među muškarcima koji su ranjenom Bekavcu priskočili u pomoć, kao i Josip T., tehničar koji je postavljao videonadzor u kafiću.

Ursić i Ćuk su se složili oko toga da je naguravanje između Giljanovića i Bekavca u početku izgledalo kao zafrkancija koja je vrlo brzo prerasla u ozbiljan obračun. Kad su čuli pucanj, pobjegli su u zahod i sakrili se dok se situacija ne smiri. 

Sporna snimka na Fejsu

Giljanović je Ćuka pitao o videosnimci koju je objavio na Facebooku, a u kojoj je rekao da se igrala igra, da je vidio da je Ursić policajcu dao 20.000 kuna kako bi nestao pištolj Marka Bekavca te da je Giljanović već dva puta trebao biti likvidiran i da je toga dana branio svoj život i život svoje obitelji. Odgovorio je da nije točno da je vidio da je Ursić policajcu dao novac, da nije vidio ni pištolj i da ne zna zašto je rekao da je Giljanović već dva puta trebao biti likvidiran, ali da je istina da se toga dana branio. Na pitanje zašto je onda uopće objavljivao snimku na Facebooku odgovorio je da je htio dati podršku Giljanoviću, koji je bio u bijegu

"U to vrijeme sam bio konzument droga i na steroidima, trenirao sam boks i dobio brojne udarce u glavu, a uz to sam imao i svojih problema. Ne znam ni kako sam živ ostao. Nisam se htio miješati u njihove odnose, ali nakon što je Bekavac sam rekao što se dogodilo i priznao da je svojim ponašanjem doveo Giljanovića do toga da se brani, odlučio sam reći istinu", pojasnio je Ćuk koji je priznao i da je prije svjedočenja pogledao snimku s nadzorne kamere, ali nije htio reći tko mu je to omogućio. 

Dvije priče o torbici

Snimku na kojoj je zabilježeno ranjavanje, tvrdi, nije vidio. Da je pregledavao snimke priznao je kada se pokušalo razjasniti gdje je u trenutku pucnjave bila torbica Marka Bekavca. Ursić, koji je Bekavca dovezao u kafić, rekao je da je torbicu ostavio u njegovom autu, gdje ju je policija i pronašla, a Ćuk tvrdi da je Bekavac svoju torbicu nosio sa sobom i da ju je ostavio na stolici.

"Kada je počelo naguravanje, sve je sa stola popadalo. Moja je torbica bila otvorena i sve je iz nje ispalo, a Markova je bila zatvorena. Ne znam što je bilo unutra, ali je bila poprilično puna. Kada je pala sa stolice, udarila je o metalni stol i čuo sam da je nešto zaklapalo, ali ne znam što je to bilo. Možda mobitel ili upaljač", ispričao je Ćuk. 

Toga se nije sjećao kada je svjedočio u istrazi nedugo nakon događaja.

"Kad ste se prosvijetlili?" pitala ga je tužiteljica.

"Bio sam u Međugorju", odgovorio joj je posprdno i ponovio da je bio konzument droga i u ne baš najboljem psihičkom stanju.

Ona je na promjenu njegovog iskaza prigovorila jer smatra da je to napravio kako bi pogodovao optuženiku. 

Giljanović je aktivno sudjelovao u raspravi i postavljao svjedocima pitanja kako bi dokazao da je u ovom slučaju on zapravo bio žrtva. Je li netko uzeo torbicu Marka Bekavca i odnio je u Ursićevo vozilo dok je Bekavac ležao ranjen nije mogao potvrditi Ivan D. Rekao je da je bio koncentriran na to da pomogne ozlijeđenom i da nije vidio ništa drugo. Od tehničara koji je u lokalu postavljao videonadzor Giljanović je pokušao doznati kako je moguće da su kamere snimile sve što se događalo, ali ne i mjesto gdje je Bekavac njega napao unutar objekta, a izrazio je i sumnju da je taj dio snimke izrezan. Josip T. mu je odgovorio da ne zna jer snimke nije gledao, nego ih je samo na traženje policije presnimio na stick i predao, prenosi Dalmatinski portal detalje sa suđenja.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara