Svjetska banka pomaže u jačanju statističkih kapaciteta u Hrvatskoj

MINISTAR financija Ivan Šuker, i Vladimir Kreačić, vodeći tehnički stručnjak Svjetske banke, danas su u ime Vlade Republike Hrvatske i direktora Svjetske banke za Hrvatsku, Bugarsku i Rumunjsku,  Ananda K. Setha, potpisali Ugovor o darovnici za projekt "Potpora za izradu Statističkog master-plana za Republiku Hrvatsku".

Provedbena agencija i glavni korisnik darovnice, čiji je iznos 89.750 dolara, dobivene od zaklade Banke za jačanje statističkih kapaciteta, je Državni zavod za statistiku (DZS). Svrha darovnice je jačanje statističkih kapaciteta u Hrvatskoj, s obzirom na sve veću potražnju s kojom se statistički sustav suočava u procesu usklađivanja sa zahtjevima EU-a.

Darovnicom će se podržati izrada Statističkog master-plana, srednjoročne strateške vizije i akcijskog plana za preustroj i jačanje nacionalnog statističkog sustava prema sustavu koji će moći osigurati vrstu kvalitetne statistike koja je potrebna za pridruživanje Europskoj uniji na troškovno učinkovit način, navodi se u priopćenju Svjetske banke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

MInistar financija Ivan Šuker kazao je da se radi o 44. u nizu darovnica Svjetske banke, a sveukupno do danas odobrena sredstva iznose impresivnih 40 milijuna dolara. Dodao je da će darovnicu provoditi Državni zavod za statistiku, a statistički master-plan instrument je koji će se koristiti kao podloga za preustroj i jačanje nacionalnog statističkog sustava kako bi se stvorili svi preduvjeti za izradu statističkih podataka u skladu sa zahtjevima Europske unije.

"Tijekom proteklih petnaest godina hrvatski statistički sustav se rapidno prilagođavao promjenama koje su tranzicija, izgradnja države, te brojni zahtjevi međunarodne zajednice postavljali pred njega. Međutim, nacionalni statistički sustav u Hrvatskoj ima i dodatne izazove pred sobom - harmonizacija sustava sa zahtjevima EU, ali i opskrbljivanje donositelja odluka, istraživača i privatnog sektora sve sofisticiranijim podacima potrebnim za kvalitetno donošenje odluka. Ovom darovnicom Svjetska banka daje potporu izradi srednjoročne strategije i akcijskog plana za reorganizaciju i jačanje nacionalnog statističkog sustava koji bi bio spreman odgovoriti na rastuće zahtjeve kako u pogledu kvantitete podataka, tako i njihove kvalitete na troškovno učinkovit način,” rekao je Vladimir Kreačič, vodeći tehnički stručnjak Svjetske banke.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara