Objavljena informacija da pada potražnja za pametnim telefonima, odmah su pale cijene dionica na burzama

Objavljena informacija da pada potražnja za pametnim telefonima, odmah su pale cijene dionica na burzama

Foto: Hina, EPA

NA AZIJSKIM su burzama u petak cijene dionica pale, ponajviše u tehnološkom sektoru, jer je ulagače zabrinulo upozorenje o slabljenju potražnje za pametnim telefonima, dok je rast cijena nafte potaknuo strahovanja od jačanja inflacije.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7:00 sati u minusu 0,8 posto.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks oslabio 0,1 posto, dok su cijene dionica u Australiji, Singapuru, Južnoj Koreji, Hong Kongu i Šangaju pale između 0,3 i 1,2 posto.

Pod najvećim je pritiskom jutros tehnološki sektor, nakon što je jučer Taiwan Semiconductor (TSMC), proizvođač čipova, među ostalima, i za Apple, upozorio na slabiju potražnju za pametnim telefonima.

Cijena dionice Applea pala je 2,8 posto, a TSMC-a 5,7 posto, dok je indeks tehnološkog sektora na burzi u Tajvanu skliznuo 3,5, a na burzi u Južnoj Koreji 1,6 posto.

„Najveća je priča danas na azijskim tržištima upozorenje TSMC-a, koje je snažno pritisnulo tehnološki sektor”, navode analitičari JPMorgana u bilješci klijentima.

Zbog pada tehnološkog sektora jučer su se pod pritiskom našli i vodeći indeksi na Wall Streetu, čime je prekinut njihov višednevni rast.

Ulagači su na oprezu i zbog brzog rasta cijena nafte, koje su dosegnule najviše razine od kraja 2014. godine, što je posljedica pada zaliha i poruke Saudijske Arabije da želi više cijene nafte, čime je poslala poruku da želi da se dogovor OPEC-a i partnera o smanjenoj proizvodnji nastavi i ubuduće.

Od siječnja 2017. OPEC i skupina neovisnih proizvođača na čelu s Rusijom smanjili su proizvodnju za 1,8 milijuna barela dnevno kako bi sveli zalihe na petogodišnji prosjek i time poduprli cijene, a produljenje tog dogovora i na iduću godinu dodatno bi podržalo cijene.

Jutros je cijena barela na londonskom tržištu ojačala daljnjih 6 centi, na 73,85 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 7 centi, na 68,35 dolara.

Analitičari upozoravaju da bi presnažan rast cijena nafte mogao potaknuti rast inflacije, što bi, pak, moglo navesti središnje banke u svijetu na povećanje kamatnih stopa.

Zbog toga su prinosi na 10-godišnje američke obveznice dosegnuli 2,93 posto, najvišu razinu u mjesec dana.

A rast prinosa na obveznice ne odgovara tržištima dionica jer zbog toga rastu troškovi zaduživanja kompanija i jer bi ulagači mogli dio svojih sredstava preusmjeriti iz dionica u obveznice.

Na valutnim je tržištima dolar ojačao. Njegov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 89,95 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 89,64 boda.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti porastao s jučerašnjih 107,40 na 107,65 jena.

Američka je valuta ojačala i u odnosu na europsku, pa je cijena eura skliznula na 1,2345 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,2385 dolara.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara