Svjetski biolog, ateist, čestita čitateljima Indexa Novu godinu

Svjetski biolog, ateist, čestita čitateljima Indexa Novu godinu
Foto: Vlastita zbirka

ZAGREB je u listopadu posjetio ugledni američki biolog Jerry A. Coyne, zaslužni profesor biologije na Sveučilištu u Chicagu, autor brojnih radova i knjiga o evoluciji, znanosti i religiji. Dvije najpoznatije - ''Zašto je evolucija istinita'' i ''Vjera protiv činjenica: Zašto su znanost i religija nespojive'' - prevedene su i objavljene u Hrvatskoj u izdanju In.Tri (knjige možete nabaviti na poveznicama na naslovima).

U Zagrebu je održao tri predavanja na tri intrigantne teme: Je li znanost u sukobu s religijom, zašto je evolucija istinita i imamo li slobodnu volju? Sva su bila odlično posjećena, a mi smo s Coyneom, još prije njegova dolaska, napravili poduži intervju Skypeom koji smo naslovili 'Svjetski poznat biolog: Zgrožen sam time što Hrvatska djeci radi vjeronaukom'. Razgovor je naišao na vrlo dobar prijem, baš kao i kasnija predavanja koja se mogu pronaći i na YouTubeu.

Coyne je bio impresioniran posjetom Hrvatskoj. Organizatorima svojeg dolaska rekao je da će je preporučiti svojim kolegama znanstvenicima, a na svojem blogu 'Why evolution is true' cijeli niz nastavaka posvetio je svojoj maloj turneji na kojoj su ga najviše impresionirali Muzej neandertalaca u Krapini, Muzej prekinutih veza u Zagrebu i gastronomska ponuda (na njegovom blogu u tražilicu upišite pojmove Zagreb, Krapina, broken i sl.).

Zbog svega navedenog, zamolili smo ga da čitateljima Indexa pošalje neku svoju poruku, dojmove o 2018. i neku čestitku.

On se odmah odazvao i odgovorio, a evo što je poručio.

„Godina 2018. bila je vrlo teška u cijelom svijetu, no naravno, svaka je godina teška za mnoge ljude negdje u svijetu. Međutim, ova je bila posebno teška za Amerikance, budući da trenutno imamo vlast koju vode ljudi koji odbacuju istinu u korist vjerskih i ideoloških uvjerenja. To ne funkcionira dobro, a u konačnici bi, zbog ignoriranja klimatskih promjena, moglo dovesti do izumiranja naše vrste.

S druge strane, moj ovogodišnji posjet Hrvatskoj bio je ohrabrujuć.

Mada vaša zemlja ima reputaciju da je vrlo religiozna, susreo sam mnoge ljude koji su, iako o tome ne govore javno, ostavili vjeru u korist realnosti – u korist činjenica, znanosti i racionalnosti. Ne sumnjam da Hrvatska, kao i Europa generalno, polako odbacuje okove praznovjerja i prigrljuje razum.

Stoga, kako se približava 2019., svim Hrvatima želim da im nova godina bude 'sezona rezona' (slobodan prijevod 'season of reason' zbog želje autora da se rimuje). Sretni praznici!

Jerry Coyne"

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara