Svjetski dan borbe protiv AIDS-a obilježen u cijelom svijetu

OVOGODIŠNJI 15. Svjetski dan borbe protiv AIDSa mobilizirao je u nedjelju cijeli svijet, javljaju agencije.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije i UN-a, u svijetu je danas AIDS-om zaraženo 42 milijuna ljudi, a do 2010. bit će zaraženo 80 milijuna.

Gotovo 70 posto zaraženih nalazi se u subsaharskoj Africi. Samo ove godine u Africi je od AIDS-a umrlo 2,4 milijuna ljudi.

Epidemija AIDS-a najbrže se pak širi u Rusiji, istočnoj Europi i u središnjoj Aziji i to prvenstveno zbog porasta narkomanije.

Pozivajući Amerikance da se ujedine u borbi protiv AIDS-a, američki predsjednik George W. Bush podsjetio je da je epidemija te bolesti odnijela već više od 20 milijuna ljudskih života i da će odnijeti još milijune.

Bush je istaknuo da je njegova vlada za istraživanja cjepiva i lijekova protiv AIDS-a predvidjela 2,9 milijardi dolara godišnje.

Američka vlada namijenila je i 500 milijuna dolara u međunarodni fond za borbu protiv širenja zaraze s majki na djecu, što je osobito velik problem u Africi i na Karibima, rekao je.

Bivši američki predsjednik Bill Clinton oštro je pak kritizirao međunarodnu zajednicu predbacujući joj da se protiv širenja AIDS-a u svijetu ne bori dovoljno.

Upozoravajući da 95 posto zaraženih ne prima nikakvu terapiju, Clinton je kazao da će povjesničari budućnosti ´taj propust izjednačiti s pokoljem i srednjovjekovnim duhom´.

´Previše zemalja odbija priznati razmjere problema i mjere koje su potrebne, a mnoge nemaju ni nacionalnu zdravstvenu infrastrukturu potrebnu za liječenje jedne takve bolesti´, upozorava Clinton.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Svjetski dan borbe protiv AIDS-a obilježen je prigodnim skupovima i akcijama diljem svijeta.

Nekoliko stotina ljudi u Rimu položilo je golemu crvenu traku - simbol solidarnosti s oboljelima od AIDS-a - ispred službene rezidencije talijanskog predsjednika.

Više od 2.000 Vijetnamaca prosvjedovalo je u Hanoju protiv diskriminacije zaraženih HIV-om i oboljelih od AIDS-a.

U Iranu, u kojem AIDS više nije tabu, liječnici su se obratili javnosti putem radija i televizije govoreći o toj bolesti i njezinoj prevenciji. Planirana je i podjela 500.000 brošura o AIDS-u dužnosnicima i nastavnicima.

U Gabonu, nadbiskup Libervillea pozvao je sve kršćane da se dobrovoljno testiraju na AIDS te da ne stigmatiziraju oboljele.

Prigodni skupovi organizirani su i u 13 gradova u Kini, koju je često kritizirana jer nije ranije poduzela mjere protiv širenja HIV-a.

Južnoafrička vlada sklopila je u subotu navečer sa sindikatima i civilnim organizacijama opći sporazum o prevenciji AIDS-a i liječenju oboljelih. Sporazum bi trebao omogućiti da od iduće godine pristup protuvirusnim lijekovima imaju svi zaraženi HIV-om i oboljeli od AIDS-a. U toj je zemlji od AIDS-a oboljelo 5 milijuna ljudi, a 20 posto odraslog stanovništva zaraženo je virusom HIV.

U Johannesburgu je na Svjetski dan borbe protiv AIDS-a pokopano 17-ero djece u dobi od 29 dana do 3 godine, siročadi AIDS-a koja su naposlijetku i sama podlegla toj smrtonosnoj bolesti.

´Ceremonija održana danas ukazuje na tragičnu sudbinu djece oboljele od AIDS-a i sudbinu siročadi koja su to postala zbog te bolesti´, kazala je Stella Dubazana iz sirotišta u predgrađu Johannesburga koje skrbi za 60-ero djece oboljele od AIDS-a.

S obzirom da je središnja Azija jedna od regija u svijetu u kojoj se AIDS najbrže širi, Ujedinjeni narodi u Kabulu pozvali su na ´brzo djelovanje´ kako bi se spriječilo da AIDS u toj zemlji poprimi ´katastrofične´ razmjere.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara