Svjetski tisak razočaran izborom "Panzer kardinala" za novog papu

POBJEDA desnog krila Duha svetoga, "Božji rottweiler", "nazadnjak", "konzervativac", "ponos i razočaranje", "Panzer kardinal" - samo su neke od reakcija svjetskog tiska na izbor Josepha Ratzingera za novog poglavara Rimokatoličke crkve.

Njemački je tisak podijeljen između ponosa zbog izbora prvoga Nijemca nakon 948 godina na tron sv. Petra, te razočaranja jer je taj izbor konzervativan.

Frankfurter Rundschau drži da izbor neće "pobuditi previše oduševljenja" jer je to "signal za Europu. Ratzinger je uvijek kao kardinal zagovarao povratak kršćanskim korijenima, a tako će i nastaviti".

Tageszeitung ide i korak dalje s naslovnicom na crnoj podlozi i naslovom "Joseph Ratzinger novi papa - O, moj Bože!"

Konzervativni Die Welt piše da se izbor "neće mnogo svidjeti" Njemačkoj, jer je Ratzinger "konzervativac, čak reakcionar".

Sueddeutsche Zeitung i bilježi da većina katolika "strahuje od pape Ratzingera", koji jest "konzervativac", ali "ni u kojem slučaju reakcionaran".

Najveći pokrajinski list WAZ (Westdeutsche Allgemeine) vidi u izboru bivšeg čuvara dogme iskaz "nereda" u Crkvi.

"Kardinali nisu mogli - barem još ne - suglasiti se oko nade, oko vodstva za Crkvu 3. tisućljeća. Odlučili su se za privremenu odgodu", piše list.

Švicarski je tisak, zauzvrat, otvoreno razočaran izborom, pa tako La Tribune de Geneve piše "Ratzinger, izbor koji rastužuje". List citira poglavara protestantske crkve u Ženevi koji je "zapanjen" izborom i koji podsjeća na "provokativnu" Ratzingerovu izjavu iz kolovoza 2000. kada je za Katoličku crkvu tražio prvenstvo među kršćanskim crkvama.

"Le Temps" pod naslovom "Čuvar doktrine" podsjeća da Ratzingera protivnici nazivaju "Panzer kardinalom koji zabrinjava i dijeli", da je to čovjek koji je "vodio nemilosrdan rat protiv inovativnih teologa".

U Luzernu Neue Luzerner Zeitung drži da je novi papa samo "prijelazni papa", a tek Le Nouvelliste u vrlo katoličkom dijelu Švicarske, Valaisu, piše da bi "ovaj papa mogao iznenaditi".

Španjolski list El Periodico preuzima sintagmu koju je iskovao Brazilac Pere Casaldaliga, teolog Crkve oslobođenja, o pobjedi "desnog krila Duha svetoga" izborom "Pape fundamentalista".

Novi papa jednostavno "produljuje ideološku zimu kakva je vladala tijekom spektakularne bolesti Wojtyle", piše El Periodico i strahuje što će "tisuće vjernika Trećeg svijeta koji slijede nauk Crkve da Bog brani uporabu prezervativa nastaviti umirati od AIDS-a".

El Pais piše o pobjedi "tvrde linije", a brzi izbor novoga pape "pokazao je da je bilo vrlo malo rasprave na konklavi" i da je barem 77 kardinala od njih 115 odabralo "branitelja vjere koju smatraju ugroženom".

El Mundo je "razočaran" te upozorava da, ostane li Ratzinger na svojim pozicijama, "Crkvi prijeti gubitak socijalne baze ili barem ograničenje njezina širenja na nove geografske prostore".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Papa Ratzi", "Božji rottweiler", naslovi su britanskog tiska koji inzistira na konzervativizmu novoga pape i njegovoj prošlosti kao pripadnika Hitlerove mladeži.

Najtiražniji The Sun piše "od Hitlerove mladeži do... Papa Ratzi", igrajući se riječima (Ratzi - od Ratzingera do naci - od nacizma), te donosi fotografiju iz 1943. u uniformi Hitlerjugenda, organizacije u koju je današnji papa bio silom unovačen.

Daily Mirror donosi naslove "Božji rottweiler" ili "Panzer kardinal" aludirajući na oklopne divizije Wermachta, a vrlo ozbiljni Daily Telegraph preuzima "rottweilera" koji je "novi papa" i podsjeća na njegovu poziciju čuvara "pravovjerne" linije.

Na konzervativizmu inzistira i poslovni Financial Times, te Guardian, a Independent također donosi fotografiju u uniformi Hitlerjugenda.

The Times pita se postoji li "i liberalna" strana u čuvaru katoličke dogme.

Ruski tisak prognozira novo kompliciranje odnosa pravoslavaca i katolika nakon izbora njemačkog kancelara Josepha Ratzingera za nasljednika Ivana Pavla II. na čelu Katoličke crkve.

Dnevnik Gazeta pod naslovom "Ortodoksnost protiv ortodoksije (pravoslavlja)" piše da "izbor konklave ne predskazuje brzo rješavanje razmirica između patrijarha Moskve i Vatikana".

Za dnevnik Izvestija izbor konklave "znači da će sve ili gotovo sve ostati kao za Ivana Pavla II". List drži da je izabran "prijelazni papa" i da još nije nastupilo "vrijeme Mihaila Gorbačova u Vatikanu".

Odnosi Svete Stolice i Ruske pravoslavne crkve nategnuti su od sloma Sovjetskog Saveza, a pogoršali su se 2002. kad je Vatikan uspostavio četiri dijeceze u Rusiji. Prema Vatikanu u Rusiji je 1,5 milijuna katolika, dok sami katolici ističu da ih je oko 600.000, no Ruska pravoslavna crkva procjenjuje da ih nema više od 100.000.

Izraelski Yediot Ahronot podsjeća ipak na mladost novoga pape uz naslov "Bijeli dim, crna prošlost" i piše "Od pokreta nacističke mladeži do Vatikana", no židovski su čelnici i rabini ohrabreni izborom novoga pape koji je svjedočio prijateljstvo prema Židovima.

Pod naslovima "Konzervativac u Vatikanu", "Nazadnjački Papa", francuski dnevnici Liberation i Humanite inzistiraju na konzervativnoj liniji novoga pape i na ostavštini Ivana Pavla II. čiji put Ratzinger želi slijediti.

Indijski tisak u srijedu ističe konzervativizam novoga pape i piše da je konklava odabrala "kontinuitet".

U toj zemlji većinske hinduske vjeroispovijesti The Hindu piše da je izbor "razočaranje za one koji su se nadali reformi i decentralizaciji unutar Crkve".

Provladin Hindustan Times naslovljuje svoj tekst "Protiv pretjeranog konzumerizma, homoseksualnih brakova i rock glazbe", a Times of India, najčitanije glasilo na engleskom jeziku piše "trijumf pravovjernosti u Vatikanu".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara