Tadijanović: Možda i napišem pjesmu "srebrne svirale"

ZAGREBAČKI nakladnik "Školska knjiga" predstavila je na Interliberu 19. izdanje pjesničke zbirke Dragutina Tadijanovića "Srebrne svirale" u kojoj su, osim poznatih, objavljene i dvije nove pjesme.

Veliko mnoštvo nazočnih očekivalo je najavljeni dolazak devedestosmogodišnjeg pjesnika, no Tadijanović zbog bolesti nije mogao doći na predstavljanje svoje knjige.

"Zadnjih dana radio sam kao tridesetogodišnjak i to me je iscrpilo te sam se razbolio", izjavio je Tadijanović u telefonskom razgovoru i izrazio žaljenje što nije mogao nazočiti predstavljanju 19. izdanja "Srebrnih svirala".

Naslov knjige "Srebrne svirale", rekao je, odabrao je on sam po jednoj narodnoj pjesmi.

U zbirci nema pjesme koja bi nosila naslov "Srebrne svirale". Upitan kani li napisati pjesmu po nazivu svoje najuspješnije zbirke, Tadijanović je rekao kako "do sada nije došao na takvu ideju, ali da bi mogao napisati pjesmu s takvim naslovom".
Tekst se nastavlja ispod oglasa

U novom su izdanju prvi put objavljene pjesme "Klupa na Zrinjevcu" i "Doručak" napisane 2003.

O Tadijanovićevu pjesništvu govorili su Tonko Maroević i Pavao Pavličić. Tonko Maroević je istaknuo da je Tadijanovićeva poezija "stilizirana spontanost" i "izrazita muzikalnost". Pavao Pavličić je govorio o Tadijanovićevoj "hrabrosti da govori o običnim stvarima", istaknuvši kako on u 98. godini ima "sposobnost diviti se životu."

Na predstavljanju je pjevala sopranistica Lidija Horvat-Dunjko, a na glasoviru ju je pratio Mario Čopor.

Zbirka pjesama "Srebrne svirale" prvi put je objavljena 1960. u nakladi "Školske knjige", a do danas je prodana u 222 tisuće primjeraka.

Novom izdanju priložen je veliki poster sa susreta Dragutina Tadijanovića sa Svetim Ocem u Osijeku 7. lipnja 2003. kad mu je uručio svoju pjesmu "Dugo u noć, u zimsku bijelu noć".
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara