Tajnik egipatskog ministarstva kulture: Osmanagićeva "piramida" je brdo sa strminom u blizini sela

SAGA o piramidi iznad Visokog i njenom otkrivaču Semiru Osmanagiću, dobila je novi nastavak napadom visokih arheoloških stručnjaka iz Egipta i SAD-a na Osmanagića, koji ga proglašavaju šarlatanom bez ikakvog znanja o piramidama i arheologiji, dok je navodna piramida u Visokom, prema njihovom mišljenju, tek masa kamenja prirodnog porijekla.

CroEos.net prenosi pismo koje je objavilo egipatsko ministarstvo kulture, odnosno njegovo Vijeće za starine, u kojem dr. Zahi Hawass, generalni tajnik Vijeća, kao odgovor na pismo Marka Rosea, urednika magazina Archeology, kojeg izdaje američki Arheološki Institut, Osmanagićeve teorije naziva "čistim haluciunacijama, bez ikakvih znanstvenih dokaza". Rose također misli kako brdo iznad Visokog nema veze s piramidom, a Osmanagić sa poznavanjem arheologije.

"Osmanagićeve tvrdnje da su Maje s Atlantide trebali bi biti dovoljne svakom educiranom čitatelju", navodi Hawass u svom pismu. "Kamenje koje je pronađeno svojim dimenzijama i izgledom nije slično i nema nikakvih dokaza da su postavljeni s namjerom izgradnje čvrste strukture. Nitko ne može reći da su te kamene blokove transportirali ljudi jer su oni mase i do 40 tona. Osim nekih grubih linija, ovo brdo nema nikakvih sličnosti s piramidama iz Egipta" - tvrdi dalje Hawas.

"Gospodin Barakat, egipatski geolog koji radi sa Osmanagićem ne zna ništa o piramidama. Njega nije poslalo Ministarstvo iz Egipta, mi se s njim ne slažemo niti podržavamo njegove izjave", upozorava tajnik Ministarstva na Egipćanina čija je pojava u Visokom mnogo značila zagovarateljima teze kako se tamo nalaze piramide.

Z.A.
Foto: D.P.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara