Tajnovitost SARS-a plaši više od broja umrlih i oboljelih

IAKO je atipična upala pluća (SARS) zaprijetila ljudima širom svijeta, broj umrlih i oboljelih ne objašnjava strah, odgode letova, pa čak i promjene prognoze gospodarskog rasta u dijelovima Azije, misle znanstvenici.

Napokon, od česte bolesti poput gripe godišnje umire 20.000 ljudi, što je 200 puta više nego od SARS-a.

Znanstvenici zato misle da ljude, više od broja smrtno stradalih i oboljelih, plaši tajnovitost koja se nadvila nad SARS-om, piše National Geographic.

"Riječ je o posve novom virusu o kojemu znamo vrlo malo", kaže dr. Lee Harrison, profesor epidemiologije na Sveučilištu u Pittsburgu.

Simptomi bolesti uključuju visoku temperaturu, suhi kašalj i otežano disanje. Rengenske snimke pokazuju ono što liječnici nazivaju "atipičnom upalom pluća" u donjim režnjevima pluća. Smrtnost bolesti je promjenjiva, no podaci pokazuju da umire oko četiri posto zaraženih.

Epidemija je najvjerojatnije izbila u studenom prošle godine u južnokineskoj provinciji Guangdong, kada se zarazio jedan poslovni čovjek. Liječnici nisu odmah ustanovili o kakvoj je bolesti riječ. Poslije je oboljelo još četvoro zdravstvenih radnika koji su ga liječili. Danas se čini kako je baš taj poslovni čovjek bio prva osoba zaražena SARS-om.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako dosadašnji testovi povezuju SARS s porodicom korona virusa, čini se da je ipak riječ o posve novom tipu, no još se ne zna kako je postao tako smrtonosan.

Jedna je pretpostavka da je potekao od životinja, što se već znalo događati, no nijedan takav virus nije se prenosio s jedne osobe na drugu.

Druga je mogućnost da je ljudski korona virus poprimio gene drugog, puno opasnijeg virusa. Korona virusi mogu preuzeti dijelove genetskoga materijala srodnih virusa i ugraditi ih u svoj genom. Takvom rekombinacijom nastaje nova vrsta virusa i teoretski je moguće da se neki dobroćudan virus tako pretvori u biološku bombu.

Stručnjaci kažu da SARS, kada se reproducira u ljudskom organizmu, može postati bezopasan, ali i vrlo smrtonosan. Dugoročan razvoj epidemije SARS-a ne može se predvidjeti, kažu stručnjaci. Neke opasne nove zaraze jednostavno su nestale, dok su se druge, poput HIV-a, pretvorile u globalnu katastrofu.

(Hina) bcav dgk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara