Talibani proširili svoj teritorij u Afganistanu

Talibani proširili svoj teritorij u Afganistanu
Foto: EPA

TALIBANI su tijekom 2018. proširili svoj teritorij i utjecaj u Afganistanu, objavila je američka promatračka agencija u svom posljednjem izvještaju. 

Afganistanska vlada je između srpnja i listopada prošle godine izgubila najmanje sedam od sveukupno 407 okruga.

Vlada danas kontrolira oko 53,8 posto okruga, što je pad sa 64 posto koliko je kontrolirala u prošlom razdoblju, objavilo je američko tijelo koje nadzire obnovu Afganistana (SIGAR). 

Riječ je o instituciji koju je Kongres osnovao 2008. kako bi zastupnicima omogućio neovisnu procjenu američkih ulaganja u Afganistan, državu u kojoj Sjedinjene Države vode najduži rat u svojoj povijesti.

SIGAR na svojim stranicama navodi kako je od 2002. za rekonstrukciju i pomoć Afganistanu dosad potrošeno oko 126 milijardi dolara. 

Najmanje 12 posto okruga

Talibani trenutno kontroliraju najmanje 12 posto okruga u državi, a u listopadu 2018. vodila se borba za prevlast u njih 34 posto, stoji u izvješću.

Američki promatrači kažu kako je broj afganistanskih boraca pao na najmanju brojku od siječnja 2015. U listopadu 2018. bilo ih je nešto manje od 308 tisuća. 

Afganistanski predsjednik Ashraf Ghani prošli je tjedan objavio kako je od 2014. ubijeno najmanje 45 tisuća afganistanskih vojnika. 

Izvještaj SIGAR-a objavljen je nekoliko dana nakon što su američki i talibanski predstavnici završili posljednji krug pregovora o pomirbi u katarskoj Dohi.

Američki predsjednik Donald Trump u srijedu je na Twitteru objavio kako pregovori "napreduju dobro". 

"Borbe se nastavljaju, no narod Afganistana želi mir u ovom beskrajnom ratu. Uskoro ćemo vidjeti hoće li razgovori biti uspješni." 

Posebni američki predstavnik za pomirbu u Afganistanu Zalmay Khalilzad je za New York Times otkrio kako su obje strane prihvatile nacrt "okvira" za mirovni sporazum. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara