Talijani naredili iskrcavanje migranata s broda koji danima plovi po Mediteranu

Talijani naredili iskrcavanje migranata s broda koji danima plovi po Mediteranu
Foto: EPA

TALIJANSKO pravosuđe naredilo je danas iskrcavanje na otok Lampedusu migranata s broda Open Arms i zapljenu broda španjolske nevladine organizacije, dok je Madrid poslao po njih jedan vojni brod. 

Nakon pregleda koji su obavili sudska policija i dvojica liječnika državni odvjetnik grada Agrigenta Luigi Patronaggio je odlučio da se migranti moraju iskrcati sljedećih sati na mali sicilijski otok zbog napetosti koja je vladala na brodu.

Neki od migranata koje je NGO spasila iz mora kod Libije bili su na brodu 19 dana

Brod je od četvrtka bio usidren nekoliko stotina metara od obala Lampeduse, a migrantima su talijanske vlasti uskratile pristup otoku iako se šest europskih zemalja (Francuska, Njemačka, Luksemburg, Portugal, Rumunjska i Španjolska) obvezalo da će ih prihvatiti.

Neki od migranata koje je NGO spasila iz mora kod Libije bili su na brodu 19 dana, koliko i migranti koje je spasila organizacija SeaWatch3 krajem prosinca prije nego što su iskrcani na Malti 9. siječnja ove godine.

15 migranata u očajničkom potezu se bacilo u more

Danas se 15 migranata, neki bez pojasa za spašavanje, bacilo u more u očajničkom potezu ne bi li doplivali do Lampeduse. Jedna glasnogovornica je rekla da ih je spasila obalna straža i dovela na otok.

Na brodu se nalazilo 147 migranata po dolasku blizu Lampeduse i nešto više od 80 nakon što su evakuirani oni koji su skočili u more u utorak i nekoliko desetaka maloljetnika i bolesnih posljednjih dana.

Ne zna se što će sada napraviti španjolski brod koji je krenuo pokupiti migrante 

Nakon što je talijanski ministar unutrašnjih poslova Matteo Salvini odbio iskrcavanje, Madrid je u utorak poslao jedan vojni brod prema Lampedusi kako bi izravno preuzeo migrante i odveo ih na Mallorcu, oko 1000 km udaljenu od Sicilije.

Brod je krenuo u 18:30 po srednjoeuropskom vremenu iz baze u Roti, na jugu Španjolske, na trodnevno putovanje prema Lampedusi. Španjolska vlada za sada nije mogla reći hoće li se njihov vojni brod vratiti nakon objave talijanskog pravosuđa.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara