Talijanski ministar policije migrantima na Siciliji: Vrijeme je da počnete pakirati kofere

Talijanski ministar policije migrantima na Siciliji: Vrijeme je da počnete pakirati kofere
Foto: Hina/EPA

Novi talijanski ministar unutarnjih poslova Matteo Salvini rekao je na Siciliji da taj otok "neće biti izbjeglički kamp Europe", prenosi BBC. Čelnik krajnje desne stranke Liga dodao je da planovi vlade za migracije "nisu radikalni, nego zdrav razum".

Ocijenio je da će više deportacija i smanjenje novog priljeva migranata spasiti živote. No kritičari sumnjaju u izvedivost Salvinijevih planova, piše BBC.

Italija je glavno odredište migranata koji sa sjevera Afrike stižu u Europu, iako njihov broj posljednjih mjeseci opada.

Nova vlada prisegnula prošli tjedan

Nova populistička vlada u kojoj su Liga i protusistemski pokret Pet zvijezda (M5S) prisegnula je prošli tjedan, nakon osam mjeseci neizvjesnosti u četvrtom najvećem gospodarstvu Europe.

Liga je snažno protuimigrantski nastrojena i njezina stajališta reflektiraju se u koalicijskom sporazumu s M5S-om. Govoreći u sicilijanskoj luci Cataniji Salvini je rekao: "Dosta je toga da Sicilija služi kao izbjeglički kamp Europe. Neću samo stajati po strani i ne činiti ništa, dok oni samo dolaze i dolaze. Trebaju nam centri za deportaciju."

Posjetio je i luku Pozzallo gdje je u petak stigao čamac s više od 150 migranata iz subsaharske Afrike koje su spasile humanitarne udruge. Na skupu na sjeveru Italije u subotu Salvini je rekao da su "dobra vremena" za migrante prošla i dodao: "Vrijeme je da počnete pakirati kofere."

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara