Theresa May glavni favorit za Cameronova nasljednika

Theresa May glavni favorit za Cameronova nasljednika

Foto: Hina

MINISTRICA unutarnjih poslova Theresa May glavni je favorit za mjesto britanskog premijera nakon što je Boris Johnson iznenadno odustao, a njegov bivši saveznik Michael Gove objavio svoju kandidaturu.

U utrci za funkciju premijera koji će pregovarati o izlasku Velike Britanije iz Europske unije natječe se sveukupno pet kandidata.

Bivši londonski gradonačelnik Boris Johnson, dosad najizgledniji kandidat i vođa kampanje za izlazak, u četvrtak je neočekivano objavio da odustaje od svoje kandidature.

Pedesetdevetogodišnja Theresa May, koja se uz Davida Camerona zalagala za ostanak Britanije u EU-u, u četvrtak se predstavila kao kandidat sposoban ponovno ujediniti Konzervativnu stranku ako u rujnu bude izabrana u Downing Street.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Brexit znači Brexit", smatra May. "Kampanja je održana, glasovanje je obavljeno, odaziv je bio visok i narod je odlučio", dodala je May.

Ako bude izabrana, May računa da neće aktivirati članak 50., koji upravlja izlaskom iz EU-a, "do kraja godine".

Njezin najveći suparnik, ministar pravosuđa Michael Gove, rekao je u petak kako idući premijer mora biti netko tko je podupirao izlazak iz EU-a, u čemu je sudjelovao i on.

"Vjerujem da sljedeći premijer mora biti netko tko je na pobjedničkoj strani rasprave. Pojednostavljeno rečeno, najbolja osoba za vođenje britanskog izlaska iz EU-a je netko tko se za to i zalagao", rekao je Gove.

Premijer David Cameron svoju ostavku je najavio 24. lipnja, nekoliko sati nakon što je njegova kampanja za ostanak u EU-u izgubila na referendumu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara