Theresa May najavila da će se boriti za Brexit

Theresa May najavila da će se boriti za Brexit
Foto: EPA

BRITANSKA premijerka Theresa May dobila je danas težak udarac jer je nekoliko ministara izašlo iz njezine vlade zbog nacrta sporazuma o Brexitu za koji pokušava dobiti potporu svoje stranke, parlamenta i zemlje.

>> Britanski ministar za Brexit podnio ostavku

>> Je li priča o Brexitu sad konačno gotova?

Samo nešto više od 12 sati nakon što je May objavila da je njezina vlada pristala na sporazum, ostavke su podnijeli ministar za Brexit Dominic Raab, ministrica rada i mirovinskog sustava Esther McVey, ministar za Sjevernu Irsku Shailesh Vara i državna tajnica za Brexit Suella Braverman, izjavivši da ne mogu podržati dogovor o Brexitu.

"Prije svega, odredbe predloženog sporazuma nisu u skladu s obećanjima koja smo dali zemlji u našem manifestu na zadnjim izborima", rekao je Raab.

"To je stvar javnog povjerenja", kazao je. "Ne mogu podržati predloženi sporazum."

Tijekom dana, pao je tečaj funte, ministri su davali ostavke, a parlamentarci počeli tražiti glasanje o nepovjerenju premijerki May. Unatoč svemu, ona je rekla kako će se i dalje boriti za sporazum o Brexitu.

TIJEK DOGAĐAJA:

19:30 Dopisnik BBC-a iz Bruxellesa javlja kako su dužnosnici U Bruxellesu šokirani onime što se danas događa u Londonu. 

19:01 Britanski mediji javljaju kako je moguće da tijekom večeri još dvoje ministara da ostavku. BBC javlja kako je ministrica za ženska prava i jednakost došla na razgovor kod Therese May.

18:48 May je zaključila da će ona svoj posao obaviti i potom nacrt ugovora o Brexitu poslati u parlament. Dodala je da je nakon toga odgovornost na svakom od članova parlamenta te da oni moraju razmisliti o posljedicama koje su moguće ako ne prihvate nacrt ugovora.

18:43 Upitana je li u nacionalnom interesu da se bori za ostanak na mjestu premijerke, odgovorila je: "Vodstvo ne znači samo donošenje laganih odluka."

18:30 "Britanci čekaju da konzervativna stranka postigne ugovor o Brexitu koji će biti dobar za sve njih. To očekuju i to im dugujemo", rekla je premijerka, a čim je završila sa svojim kratkim izlaganjem, novinari su počeli s postavljanjem pitanja.

18:29 Počela je konferencija za medije Therese May. Rekla je da je njezin glavni interes zaštititi interese Velike Britanije i Britanaca te kako dogovor koji je postigla s pregovaračima EU-a čini upravo to.

Rekla je kako je bilo teško postići sporazum te kako su kompromisi bili teški, ali kako i dalje vjeruje da je sporazum najbolji mogući koji je mogao biti dogovoren.

18:25 Kako javljaju novinari Guardiana s lica mjesta, Theresa May u parlamentu čeka hoće li predsjedavajućem biti predano 48 potpisa za njezin opoziv ili ne nakon čega će održati konferenciju za medije koju je najavila.

18:20 Konferencija za medije britanske premijerke Therese May još uvijek nije počela, a kako javlja dopisnik BBC-ja, Theresa May odlučila je da ipak neće održati konferenciju za medije nego će se nastaviti boriti za potporu sporazumu u parlamentu, ali i za to da ne bude opozvana s premijerske funkcije.

18:05 Dio britanskih medija javlja kako će konferencija za medije biti odgođena za 17:15 po lokalnom vremenu.

17:15 Theresa May za 18 sati po našem vremenu najavila je konferenciju za medije.

16:45 Do kraja dana još bi trebali odstupiti državni tajnik za promet Chris Grayling i državna tajnica za međunarodni razvoj Penny Mordaunt, piše BBC.

16:20 Zastupnici britanske konzervativne stranke započeli su podnositi zahtjeve za glasanje o povjerenju May. Povjerenje premijerki bit će na kušnji ako to zatraži 15 posto zastupnika vladajuće stranke, odnosno u ovom slučaju njih 48. OPŠIRNIJE

16:00 Poljski premijer Mateusz Morawiecki kazao je kako je zaštita Poljaka u Velikoj Britaniji prioritet njegove vlade.

Govoreći prvi put o sporazumu o povlačenju Brexita, Morawiecki je rekao: "Drago mi je što ćemo se 25. studenog sastati i potvrditi paket sporazuma između Velike Britanije i Europske unije. Za nas je najvažnije očuvati prava naših građana u Velikoj Britaniji."

14:45 Evening Standard objavio je sutrašnju naslovnicu na kojoj izvještava da je Michael Gove odbio ponudu da preuzme ispražnjenu poziciju ministra za Brexit. Urednik Evening Standarda je drugi bivši ministar George Osborne.

14:25 Veteranski konzervativni zastupnik Ken Clarke rekao je u razgovoru za BBC da su događaji ovog jutra bili "najekstremnija situacija u parlamentu koju sam ikad vidio". Bivši ministar financija dodao je da nema "ni najmanje šanse" da prijedlog dogovora koji je ponudila May prođe glasanje u parlamentu. 

Clarke je sugerirao May da "ublaži" dogovor koji predlaže kako bi dobila podršku laburističkih zastupnika i tako progurala prijedlog kroz parlament. Na pitanje o tome hoće li konzervativci smijeniti May, odgovorio je da misli kako "nema ni najmanje šanse za smjenu" te da bi to "samo dodalo farsu u situaciju" jer "nema nikog drugog".  

14:10 Laburistički zastupnik David Lammy ocijenio je za BBC da je zemlja ušla u ustavnu krizu. "Idućih 10 dana vrlo je nesigurno da Theresa može preživjeti kao lider svoje stranke. Definitivno smo ušli na teren ustavne krize", rekao je Lammy.

"Moj dojam je da, nažalost za Theresu May, ona vjerojatno neće preživjeti kao lider svoje stranke, ovaj dogovor ne može proći kroz parlament, a jedini izlaz je da se vratimo natrag narodu u obliku općih izbora ili referenduma o tome hoćemo li njen dogovor, bez dogovora ili drugi referendum", zaključio je Lammy.

14:00 "Matematički je nemoguće" da May pobijedi u glasanju o nacrtu za Brexit koji je dogovorila s Europskom unijom, rekao je vodeći euroskeptični zastupnik u Konzervativnoj stranci Marc Francois. OPŠIRNIJE

13:45 Dominic Raab je sjeo s novinarkom BBC-ja i ukratko objasnio zašto je dao ostavku na mjesto ministra za Brexit. 

"Borio sam se za dobar dogovor o Brexitu, ali uvjeti koji su predloženi vladi jučer, po mom mišljenju, imaju dva velika i fatalna nedostatka. Prvi je taj da prijete integritetu Ujedinjenog Kraljevstva, a drugi je taj da će dovesti do neodređene, ako ne i trajne situacije gdje smo zaglavljeni u režimu gdje nemamo mogućnost odlučivanja o zakonima i propisima koji se odnose na nas i nemamo mehanizam za izlazak. Mislim da bi to bilo štetno za ekonomiju, ali katastrofalno za naše javno povjerenje u demokraciju", rekao je Raab.

Ipak, sad već bivši ministar dodao je da ne želi da May da ostavku: "Poštujem je, visoko je cijenim, mislim da bi trebala nastaviti. Ali mislim da moramo promijeniti smjer."

13:30 Zamjenik političkog urednika Telegrapha, Steven Swinford, prenio je na Twitteru kako su mu izvori javili da je bivšem ministru obrazovanja i pravosuđa te jednom od glavnih zagovornika Brexita, Michaelu Goveu, ponuđeno mjesto ministra za Brexit. 

"Ali on se i dalje dvoumi oko toga hoće li uopće ostati nakon Raabove ostavke. Što će odlučiti", napisao je Swinford.

13:20 Politički urednik BBC-ja Nicholas Watt javlja kako mu je neimenovani ministar u Mayinoj vladi dao do znanja da dosadašnje četiri ostavke neće biti jedine.

"Ministar mi je rekao: Bit će još ostavki. Vrijednost ministarskog mjesta u Brexitu je debelo pala", napisao je Watt u tweetu.

13:05 Ostavke troje ministara i jednog državnog tajnika koje su danas potresle Mayinu vladu nisu prve. Dapače, u srpnju ove godine ostavku je već dao tadašnji ministar za Brexit David Davis. Osim njega, istog mjeseca ostavke su dali ministar vanjskih poslova Boris Johnson, državni tajnik za Brexit Steve Baker i pomoćnik državnog tajnika za obranu Guto Bebb. Svi su dali ostavke zbog neslaganja oko načina na koji vlada provodi Brexit.

12:55 May je stala u obranu svog sporazuma o zaštitnom mehanizmu, tzv. backstopu, koji će držati irsku granicu otvorenom nakon izlaska Britanije iz EU-a, izjavivši da je "djelovala u nacionalnom interesu". OPŠIRNIJE

12:40 Nakon dramatičnog previranja u britanskoj vladi, reagirala su i tržišta. Britanska funta je drastično pala u odnosu na američki dolar: dok je jučer navečer funta vrijedila 1,3 dolara, u 10 sati po lokalnom vremenu pala je na 1,278 dolara, javlja AFP. Što se eura tiče, on je skočio na 88,26 penija, što je rast o 1,3% u manje od 24 sata. No koliko je današnji pad funte dramatičan, najbolje ilustrira graf koji je objavio AFP.

Londonski burzovni indeks FTSE 100 također je pao za 0,1%. Međutim, pad dionica ublažen je oslabljenom funtom, budući da pad funte koristi britanskim multinacionalnim tvrtkama koje svoje inozemne prihode konvertiraju natrag u funte.

"Došlo je do oštrog pada u funti... nakon što je ministar za Brexit Raab objavio svoju ostavku", rekao je analitičar XTB-ja David Cheetham.

12:00 Nakon Raaba ostavku je jutros oko 11 sati po našem vremenu podnijela ministrica rada i mirovinskog sustava Esther McVey.

"Sporazum koji ste jučer iznijeli vladi ne poštuje rezultat referenduma", napisala je McVey u pismu May.

Prije njih, kao prvi član vlade, ostavku je podnio ministar za Sjevernu Irsku Shailesh Vara koji je kritizirao sporazum o Brexitu u svom pismu o ostavci, napisavši da to ostavlja Ujedinjeno Kraljevstvo "na pola puta i bez vremenske odrednice kada će konačno biti suverena nacija".

Ostavka Raaba baca zemlju u političku krizu dok rok za dogovor o Brexitu istječe

Ostavka ministra za Brexit bacit će Ujedinjeno Kraljevstvo u političku krizu baš u vrijeme kada May pokušava dobiti potporu za sporazum o Brexitu.

Također će dovesti do neizvjesnosti glede budućeg smjera Brexita: scenariji se kreću od mirnog razvoda do odbijanja premijerkinog sporazuma, što bi moglo dovesti do njezina odlaska s dužnosti i napuštanja EU-a bez sporazuma, ili drugog referenduma.

Raab je rekao da ne može podržati premijerkin plan jer regulatorni režim za Sjevernu Irsku "predstavlja vrlo stvarnu prijetnju integritetu Ujedinjenog Kraljevstva", prenosi BBC.

Dodao je da će dogovori o zaštitnom mehanizmu, tzv. "backstopu", čija je svrha sprječavanje povratka tvrde irske granice, rezultirati time da će EU imati zadnju riječ glede britanskog napuštanja Unije.

"Nijedna demokratska zemlja nije nikad pristala na takav režim nametnut izvana bez bilo kakve demokratske kontrole nad zakonima koji će se primjenjivati i bez mogućnosti odlučivanja o izlasku iz tog aranžmana", napisao je Raab u svom pismu o ostavci. 

Laburisti kažu da nakon Raabovog odlaska May više nema ovlasti

I dok se britanska vlada osipa, glavna oporbena Laburistička stranka priopćila je danas da premijerka više nema ovlasti nakon Raabovog odlaska.

"Vlada se raspada pred našim očima nakon što je drugi put ministar za Brexit odbio podržati premijerkin plan", rekao je Jon Trickett, jedan od bliskih suradnika laburističkog čelnika Jeremyja Corbyna.

"Ovo je dvadeseti ministar koji odlazi iz vlade Therese May tijekom njezine dvije godine na dužnosti. Theresa May više nema ovlasti i očito je nesposobna donijeti sporazum o Brexitu koji bi podržala njezina vlada, a kamoli parlament i naš narod."

Protivljenje sporazumu o Brexitu raste

Zasad se ne zna kada bi parlament mogao glasati o sporazumu. Za potvrdu sporazuma u parlamentu May je potrebno oko 320 od 650 glasova.

May, koja se prvotno protivila Brexitu i koja je došla na dužnost premijerke nakon referenduma, stavila je na kocku svoju budućnost radi sporazuma za koji se nada da će riješiti probleme i omogućiti napuštanje EU-a uz zadržavanje najbližih mogućih veza. 

May je u srijedu dobila potporu svojih ministara za nacrt sporazuma o Brexitu.

Politička urednica BBC-ja izjavila je u srijedu da je gnjev među zastupnicima koji podržavaju Brexit u premijerkinoj Konzervativnoj stranci tako velik da će oni vrlo vjerojatno pozvati danas na izglasavanje nepovjerenja May kao čelnici stranke.

Glasanje o nepovjerenju britanskoj premijerki može biti pokrenuto ako 15 posto zastupnika iz redova Konzervativne stranke, odnosno 48 zastupnika, uputi pisma predsjedniku Odbora 1922 u kojima traži takvo izjašnjavanje.

May je uvjerila ministre da prihvate svježe postignut tehnički sporazum o Brexitu, a koji predviđa da se o teškom pitanju granice s Irskom pregovara ponovno u srpnju 2020., nakon prijelaznog perioda kada Velika Britanija već istupi iz Europske unije. 

Diplomatski izvori iz EU-a u Bruxellesu otkrili su da će u srpnju 2020. dvije strane moći dogovoriti novi sporazum o granici s Irskom, no ako to ne bi uspjeli, London će moći birati između dviju opcija.

Prva je produljenje tranzicijskog razdoblja, možda do kraja 2021., a druga sporazum o carinama za cijeli prostor Ujedinjenog Kraljevstva u kojem bi carine i propisi u Sjevernoj Irskoj bili usklađeniji s onima u EU, kazali su izvori. 

Premijerka May, koju nazivaju najslabijim britanskim liderom u generaciji, daje sve od sebe da parlament odobri sporazum prije datuma predviđenog za Brexit, 29. ožujka 2019.

Tusk najavio izvanredni summit o Brexitu

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk najavio je u četvrtak ujutro da će se summit čelnika 27 zemalja članica EU-a sastati na izvanrednom summitu u nedjelju, 25. studenoga, kako bi razgovarali o nacrtu sporazuma o izlasku Velike Britanije.

"Ako se nešto izvanredno ne dogodi, imat ćemo summit Europskog vijeća kako bismo završili i formalizirali sporazum o Brexitu u nedjelju, 25. studenoga s početkom u 9.30", rekao je Tusk, nakon što je primio glavnog europskog pregovarača Michela Barniera.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara