Theresa May za šefa diplomacije postavila Borisa Johnsona zvanog "mr. Brexit"

Theresa May za šefa diplomacije postavila Borisa Johnsona zvanog "mr. Brexit"

Foto: Hina

NOVOIMENOVANA britanska premijerka Theresa May, koja je obećala da će prihvatiti izazov Brexita, danas je na dužnost ministra vanjskih poslova imenovala vodećeg euroskeptika, bivšeg gradonačelnika Londona Borisa Johnsona.

Za ogroman zadatak koji očekuje njezinu vladu ona je također osnovala ministarstvo potpuno posvećeno Brexitu koje će voditi David Davis, bivši državni tajnik za europske poslove.

May je bivšem ministru vanjskih poslova Philipu Hammonda dodijelila portfelj financija, Amber Rudd je nova ministrica unutarnjih poslova, a Michael Fallon ostaje ministar obrane.

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker joj je poručio da "nestrpljivo čeka blisku suradnju".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Krajem kolovoza u Italiji će se održati summit o Brexitu između francuskog predsjednika Francoisa Hollandea, njemačke kancelarke Angele Merkel i talijanskog premijera Mattea Renzija.

I zagovornici Brexita su nestrpljivi i pedesetak prosvjednika je u srijedu navečer ispred Downing Streeta 10 zahtijevalo trenutačno aktiviranje članka 50 Lisabonskog ugovora, koji pokreće izlazak iz EU.

Pedeset četvrti premijer zemlje i druga žena nakon Margaret Thatcher, euroskeptična May se tijekom kampanje za referendum priklonila taboru zadržavanja u EU-u.

Kćer pastora, poznata po svojoj odlučnosti, radnoj energiji i određenoj hladnoći, ona je obećala "socijalnu pravdu" i ujedinjavanje zemlje. Već ranije je upozorila da ne predviđa pokrenuti članak 50 prije kraja godine.

David Cameron ju je pozvao u srijedu da ne okrene potpuno leđa 27 članica Unije.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara