T-HT prepušta fiksnu telefoniju konkurenciji?

T-HT prepušta fiksnu telefoniju konkurenciji?

AKO JE suditi prema dokumentu s oznakom poslovne tajne izrađenom u siječnju 2004. u središtu DT-a u Bonnu, T-HT će se do 2006. godine potpuno povući iz fiksne telefonije, te preorijentirati na usluge mobilne telefonije i iznajmljivanja telekomunikacijske infrastrukture, piše Novi list.

Dotični dokument DT-a u posjedu je Novog lista, a u njemu je opisan plan dvogodišnjeg poslovnog razvoja i racionalizacije troškova T-HT-a. U dokumentu se navodi kako će T-HT do 2006. otpustiti čak 3,775 zaposlenika, od kojih velika većina radi u fiksnoj telefoniji.

Analizom DT-ovog dokumenta može se zaključiti da će se T-HT u budućnosti u potpunosti orijentirati na mobilnu telefoniju kroz tvrtku T-Mobile te iznajmljivanje optičkih kablova, pomoću kojih je komunikacijski umrežena cijela Hrvatska, stoji u članku.

Ugovor koji je DT potpisao s Vladom RH 2001. godine navodi kako se "RH obvezuje da će podržavati i čuvati vlasnička prava DT-a nad infrastrukturom naspram bilo koje treće strane", iz čega se može iščitati velik interes DT-a za kontrolom nad komunikacijskom infrastrukturom, koja je izgrađena u prije desetak godina.

Budući da fiksna telefonija iziskuje velik broj zaposlenika, a uskoro će se na tržište uključiti dva nova operatera, Optima Telekom i Portus, te ako se uzmu u obzir trendovi poslovanja svjetskih telekokomunikacijskih giganata, može se pretpostaviti da će se do 2006. T-HT potpuno povući iz fiksne telefonije.

T-HT demantirao pisanje Novog lista

Tekst se nastavlja ispod oglasa

T-HT je u nedjelju, reagirajući na napise u Novom listu, ustvrdio da ne namjerava otpustiti 3775 radnika niti izaći iz fiksne telefonije do godine 2006.

T-HT je opovrgnuo tvrdnje iz teksta objavljenog u današnjemu Novom listu, u kojemu je, kako stoji u priopćenju, "naveden čitav niz neistinitih i netočnih informacija koje obmanjuju javnost".

Ulaganje u ADSL, uslugu širokopojasnog pristupa internetu, najbolje opovrgava tvrdnju kako T-HT namjerava izići iz fiksne telefonije, ističe se u priopćenju. Ta tvrtka opovrgava da je mobilna telefonija njezin core business i ističe da ona jedina pruža puni spektar telekomunikacijskih usluga i da će to činiti i dalje.

T-HT zlonamjernom i tendencioznom ocjenjuje tvrdnju da "namjerno reže optičke kabele kako bi onemogućio rad konkurenciji", ističući da je "fokusiran isključivo na unaprjeđivanje vlastitog poslovanja i u tome vidi jedni način borbe s konkurencijom".

U priopćenju T-HT kaže da je jedini relevantni dokument u vezi s planovima te tvrtke poslovni plan koji donosi Uprava T-HT-a.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara