Tisuće GMO komaraca bit će puštene u afričko selo. Evo zašto

Tisuće GMO komaraca bit će puštene u afričko selo. Evo zašto
Screenshot: Discovery

TISUĆE genetski modificiranih komaraca pustit će se u selo u Burkini Faso, u sklopu projekta istrebljenja kukaca koji prenose malariju.

Ovo je prvi put da će se u nekoj afričkoj zemlji u prirodu pustiti genetski modificirani (GM) komarci, javlja BBC.

Znanstvenici smatraju kako će ova napredna tehnologija polučiti iznimno dobre rezultate i spasiti mnoge živote.

Važan korak

„Stigli smo do najvažnijeg dijela ovog projekta, a to je da ćemo prvi put u nekoj afričkoj državi pustiti u okoliš GMO komarce“, izjavio je za BBC Alekos Simoni, sa Sveučilišta Imperial College London. “Koristimo tehnologiju poznatu pod nazivom Gene Drive. Pomoću nje ćemo moći unutar cijele populacije komaraca proširiti genetsku modifikaciju zbog koje će se drastično smanjiti širenje malarije.“

Prva generacija genetski modificiranih komaraca neće spriječiti širenje te bolesti, ali će pripremiti teren za drugu generaciju koja će biti dizajnirana da prenosi neplodnost među komarcima. U prijašnjoj etapi ovog projekta znanstvenici su u okoliš pustili obojane komarce kako bi mogli pratiti i proučavati njihove navike i kretanje.

Utjecaj na okoliš

Neki su iskazali zabrinutost zbog utjecaja genetski modificiranih kukaca na okoliš. No stručnjaci uvjeravaju da nema razloga za strah. „Pustit ćemo GMO komarce tek kada budemo uvjereni da je tehnologija sigurna i efikasna“, rekao je Alekos Simoni.

Od posljedica malarije u svijetu je 2016. godine umrlo više od 445 000 osoba.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara