Tisuće španjolskih radnika Airbusa prosvjeduju zbog otkaza

Tisuće španjolskih radnika Airbusa prosvjeduju zbog otkaza
Foto: EPA

TISUĆE zaposlenika španjolskog ogranka Airbusa su se okupile ispred tvornice u blizini Madrida, mašući transparentima i pjevajući kroz maske u prosvjedu protiv plana preustroja kojim je predviđeno ukidanje stotina radnih mjesta.

Pandemija covida-19 zaustavila je zračna putovanja i smanjila potražnju za zrakoplovima i sustavima koje proizvodi Airbus. Kompanija u 4-postotnom vlasništvu Španjolske priopćila je da će otpustiti oko 900 radnika u toj zemlji, u sklopu plana rezanja 15.000 radnih mjesta u svijetu.

"Protestiramo jer se kompanija, koristeći privremeno stanje zbog koronavirusa, želi riješiti 900 radnika", rekao je Jose Luis Collado koji u Airbusu radi 41 godinu.

"To je privremena situacija. Ona će proći i ne razumijemo zašto nas izbacuju na ulicu", kazao je.

U Francuskoj i Njemačkoj očekuje se najveći broj otkaza

Ispred gradske vijećnice Getafea gradonačelnik je održao govor u znak potpore radnicima.

Španjolski premijer Pedro Sanchez rekao je početkom mjeseca da vlada surađuje s Airbusom u nalaženju načina za očuvanje radnih mjesta, ali za sada nisu objavljene pojedinosti bilo kakvog plana spašavanja.

U Francuskoj i Njemačkoj slijede najveća otpuštanja u Airbusu - predviđeno je ukidanje po 5000 radnih mjesta. No, gubitak 900 radnih mjesta u Španjolskoj udar je na gospodarstvo koje je zbog pandemije među najpogođenijima u Europi.

Prije koronavirusne krize Airbus je planirao u Španjolskoj smanjiti broj radnih mjesta za oko 700.

Ranije je Nissan najavio zatvaranje tri pogona u Kataloniji, dok je Alcoa u procesu zatvaranja tvornice aluminija u sjeverozapadnom dijelu Galicije.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara